Stormer av tropiske dimensjoner kan gi store reduksjoner i mengden CO2 naturen slipper ut til atmosfæren, skriver NewScientist.
Jord
Det viser flere nye studier av fenomenet, som går ut på at stormene river med seg store mengder karbonholdig jord, leire og råtnende vegetasjon og skyller det ut i havet.
Der synker det tunge vannet ned til bunnen, hvor karbonet ikke slipper ut i atmosfæren igjen så lett.
Tyfon-prøver
Universitetet i Cambridge er blant dem som har studert den naturlige CO2-lagringen, ved hjelp av prøver tatt etter tyfonen Mindulle, som traff Taiwan i juni 2004.
Her hadde man blant annet sikret seg landområder midt i stormsoner og gravd ned prøveflasker i bunnen av storflommende elver.
Sank
Studien viste at 5000 tonn organisk karbon ble flyttet fra vegetasjon og jordlag og ned Liwu-elven av flommene som oppsto. Da sedimentene møtte havet, sank de til bunns.
90 % av jorden ble flyttet i løpet av de første 14 timene.
Tyfon-lagringen kan likevel ikke bidra til å redusere effekten av menneskenes CO2-utslipp I nevneverdig grad, advarer forskerne.
– Stormene lagrer karbon omtrent 500 til 1000 ganger saktere enn hva vi slipper det ut ved å bruke fossilt brennstoff, sier Robert Hilton ved universitet i Cambridge.
Flere tester
Han sier imidlertid at tallene omtrent tilsvarer CO2-mengden som slippes ut fra vulkaner og steinforvitring hvert år.
Forskere ved universitetet I Ohio gjorde omtrent de samme testene etter Mindulle, og kom til samme konklusjon.