I tidsrommet 1967 og 1978 ble 126 000 tønner med kjerneavfall fraktet og deponert i en nedlagt saltgruve i Braunschweig i Nord-Tyskland.
Nå er mange av tønnene lekk, til befolkningens store fortvilelse.
Forskning
Tønnene inneholder uran, plutonium og strontium, og mange av tønnene skal ha vært i dårlig stand allerede da de ble deponert.
Ingen vet nå om tønnene kan reddes, ei heller nøyaktig hva de inneholder, siden dokumentasjonen er i ferd med å forvitre.
Saltgruven ble tatt i bruk i forbindelse med statlig forskning på midten av 1960-tallet.
Ble hovedlager
Formålet var å finne ut om bergsalt kunne brukes til å lagre radioaktivt avfall i.
I praksis ble gruvene lagringssted for svært mye av Tysklands kjerneavfall, ifølge Sveriges Radio.
Den ansvarlige forskningsinstitusjonen skal være Helmholtz Zentrum i München.
Truer grunnvannet
I 11 år ble alt avfall fra vesttyske kjernereaktorer deponert i totalt 15 saltgruver.
Mens gruven tidligere var tørre, er problemet nå at det finnes vann i gruvene. Gruvesjakten skal være ustabil, tønnene ruster og grunnvannet trues av forgiftning.
– Ukyndige
– Forskerne har ikke hatt nødvendig tillatelse og de har opptrådt ukyndige. I tillegg har delstatsregjeringen ikke lyktes med å holde kontroll med lagringen, sa miljøvernminister og kjernekraftmotstander Sigmar Gabriel på en pressekonferanse, ifølge svenske Ny Teknik.
Ifølge bladets nettside har det også forekommet lekkasje i flere andre gruver hvor atomavfall er deponert; i Asse nær Hannover og i Gorleben.
Teorien om at lagring i salt skulle være den mest effektive barrieren for å unngå at vann trenger inn i tønnene, er nå kraftig svekket.