I dag kunngjør det tyske olje- og gasselskapet Wintershall at de kommer til å selge sine ti prosent i det skandalebefengte Yme-prosjektet.
Dette selger de sammen med en rekke andre eiendeler på norsk sokkel, for å "optimalisere porteføljen".
Blant annet selger de andeler i Knarr (20 prosent), Veslefrikk (4,5 prosent), Ivar Aasen (6,4615 prosent) i tillegg til de ti prosentene i Yme.
Les Talismans historie om skandalen: Da Yme allerede var tre år forsinket, manglet over tre MILLIONER timers jobb
Krever samtykke fra myndighetene
Kjøperen er Tellus Petroleum.
– Pakken som selges til Tellus Petroleum inkluderer også andeler i syv letelisenser i nærheten av Knarr-, Maria- og Ivar Aasen-feltene, og i Barentshavet, i tillegg til eierinteresser i Utsirahøyden gassrørledning (3,8769 prosent), Edvard Grieg oljerørledning (2,5846 prosent) og Knarr gassrørledning (20 prosent), heter det i en melding fra Wintershall.
Tellus Petroleum bekrefter avtalen.
– Vi har inngått en avtale med Wintershall Norge om kjøp av feltandeler på Norsk sokkel for til sammen 602 millioner dollar, heter det i en melding.
– Avtalen inkluderer også 10 % i Yme og syv letelisenser. Transaksjonen krever normal samtykke av norske myndigheter, inkludert også godkjenning av Tellus Petroleum som ny aktør på norsk sokkel, melder selskapet.
Les også: I krisetider går alt mye raskere. Forrige uke satte Statoil fartsrekord
Ubrukelig
Yme-prosjektet har til nå vært norsk sokkels store verkebyll. Uten å ha produsert en eneste dråpe olje, skal plattformen etter planen skrotes til sommeren. Årsaken er at plattformen, som ble bygget i Abu Dhabi, er fullstendig ubrukelig.
Teknisk Ukeblad har fulgt sagaen om Yme tett, og etter hva vi kjenner til er det fortsatt usikkert om det kommer en videreutvikling av prosjektet etter at plattformen blir skrotet.
Transaksjonen, om den blir godkjent, fører til at Wintershall i så fall er helt ute av Yme-prosjektet.