I Tyskland ble det i fjor bygget 1766 vindmøller på land, med en samlet effekt på 4.750,26 MW, ifølge en oversikt laget for den tyske vindkraftforeningen (BWE) og bransjeforeningen VDMA.
Det er en kraftig økning fra året før, da det ble bygget ut 2.998 MW.
En viktig årsak til økningen er ifølge BWEs administrerende direktør Hermann Albers at de tyske delstatene etter ulykken ved det japanske kjernekraftverket i Fukushima i 2011 stilte nye områder til disposisjon for vindkraftutbygging, for å gjøre det mulig å fase ut den tyske kjernekraften.
Den samlede effekten av vindkraft på land i Tyskland ved utgangen av 2014 38.116 MW, fordelt på 24.867 turbiner.
Viktig repowering
Av de 1.766 møllene som ble bygget i Tyskland i fjor, var 413 såkalte repowering-møller. Det innebærer at de ble bygget samtidig som gamle møller på samme sted ble revet.
Gjennomsnittseffekten på turbinene som ble revet var om lag 670 kW. Gjennomsnittsstørrelsen på møller som ble bygget i Tyskland i fjor var hele fire ganger større, 2.690 kW (altså 2,7 MW). Det er en økning fra 2.598 kW året før.
I fjor ble 544 gamle vindmøller med en installert effekt på til sammen 364 MW demontert. Muligens er det faktiske tallet litt høyere. Dermed ligger nettoutbyggingen på 4.386 MW, eller altså muligens noe lavere, ifølge rapporten.
Den gjennomsnittlige rotordiameteren økte fra 95 meter i 2013 til 99 meter i fjor.
Lars Bondo Krogsgaard i VDMA tror det i fremtiden vil bli enda viktigere med såkalt repowering.
– Moderne, effektive vindkraftanlegg gir viktige systemdriftstjenester og bidrar slik til et stabilt kraftnett, sier han i en pressemelding.
Les også: Havvindmøller kjørte på diesel i et halvt år
Forventer nedgang
For 2015 forventer Den tyske vindkraftforeningen en nettoutbygging på mellom 3.500 og 4.000 MW vindkraft på land, mens de tror det vil bli bygget noe mindre i 2016.
Hvordan det går videre, avhenger av hva politikerne gjør med støttesystemene for fornybar kraft.
Selv om oppslutningen i folket om energiomleggingen, den såkalte Energiewende, har vært relativt stor, har mange ment at den voldsomme utbyggingen av fornybar energi blir for dyr for strømkundene.
Samtidig må det bygges nye store kraftlinjer mellom Nord-Tyskland, der det blåser mest, til sør i landet, der de største industribedriftene ligger.
Dette har ført til en debatt som kan minne om monstermastdebatten vi hadde i Norge i forbindelse med byggingen av Statnetts kraftlinje i Hardanger.
Til tross for vindkraftveksten er ikke Tyskland det største vindkraftmarkedet i verden. I Kina ble det installert hele 18.700 MW vindkraft i fjor, melder Recharge i dag.
Til sammen er det nå installert hele 95.800 MW vindkraft i landet.
Les også:
Aldri før har det blitt produsert mer kraft i Norge
Denne karbonkulen minsker energitapet fra vindmøller
Rapport: Den beste temperaturen for solceller er under fem minus