OLJE OG GASS

– Tyven må ha brukt nøkkel

INNBRUDD: Multiconsults lokaler på Skøyen ble i august infiltrert av en relativt kortvokst tyv som stakk av med 4 PC-er med informasjon om Stjokman-utbyggingen.
INNBRUDD: Multiconsults lokaler på Skøyen ble i august infiltrert av en relativt kortvokst tyv som stakk av med 4 PC-er med informasjon om Stjokman-utbyggingen.
Joachim Seehusen
7. okt. 2009 - 21:59
Vis mer

Assa-låsen som satt i døren tyven åpnet på fem sekunder, har i nær 30 år vært topplåsen blant de mekaniske låsene til svenske Assa.

Låsen er av type 13787 og har forsikringsselskapenes øverste godkjenning, FG klasse III.

Umulig å få opp

Fagsjef Arve Haug, ansvarlig for innbruddssaker i Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd, tror datatyven som stjal Sjtokman-PC-ene, må ha hatt nøkkel.

– Denne låsen er nesten umulig å få opp, og du får den i hvert fall ikke opp uten å lage skikkelige merker. Her er det jo så vidt merker, jeg tror på nøkkel, sier Haug.

– Da denne låsen ble godkjent, fantes det ikke krav til motstand mot manipulering, forteller produktsjef Per Nilsson hos TrioVing. Han forteller at han likevel ikke er kjent med et eneste tilfelle der en slik lås er åpnet av tyver.

– Det ville vi visst for slike ting får vi melding om fort, sier han.

Planlagt innbrudd MANLGER MERKER: For å dirke opp en slik lås via hullet over haken må døren bennes opp. - Merkene er for små, det kan ikke ha skjedd, sier fagansvarlig for innbrudd hos FG.
Planlagt innbrudd MANLGER MERKER: For å dirke opp en slik lås via hullet over haken må døren bennes opp. - Merkene er for små, det kan ikke ha skjedd, sier fagansvarlig for innbrudd hos FG.

Planlagt innbrudd

Hvis dette var første gang en tyv klarte å dirke en slik lås, gjør Nilsson seg noen tanker om hvordan det kan ha skjedd.

– Tyven må ha visst på forhånd hva slags lås som satt i døren, og han må ha øvd seg på en tilsvarende lås og også åpnet låskassen for å gjøre seg kjent med mekanismen.

Nilsson forteller at låsen ikke kan ha blitt åpnet via nøkkelhullet uten nøkkel. Han mener tyven sannsynligvis må ha bent opp døren med brekkjern og deretter kommet seg inn i låsen gjennom hullet over haken.

– Sperremekanismen sitter inne i låskassen, det er den som holder haken fast. Man åpner rett og slett ikke en slik lås på få sekunder første gang man forsøker, sier Nilsson.

Ingen merker

Men det tror ikke Haug.

– Siden det er en hakereillås er det fast forbindelse mellom dør og karm. Det er jo nesten ikke merker på døren og du må bruke kraft for å få opp dette. Nei, jeg tror han har brukt nøkkel og kanskje brukt et kubein eller en skrutrekker for å sette merker.

Aldri hørt om noe tilfelle

– Når dette er en lås som er vanlig i bruk i norsk industri og næringsliv, er det ikke da sannsynlig at mange kriminelle har satt seg inn i denne låsen og kjenner den godt slik at den kan dirkes?

– Jo, det kan du si. Men det har ikke vært noe emne at denne låsen har vært dirket. Jeg er ikke kjent med et eneste tilfelle. Hadde det vært noe tema, ville vi kjent til det, sier Nilsson.

Han får støtte fra fagsjef Arve Haug.

– Jeg har aldri hørt et ord om at noen har klart å åpne en slik lås.

Det styrker mistanken om at innbruddet hos Multiconsult var planlagt og målrettet og ikke tilfeldig vinningskriminalitet.

Evolution

Youtube ligger det film der en Assa-lås av typen Evolution blir manipulert med et tynt stålblad som vipper opp haken.

Disse filmene førte til at regelverket ble endret, og nye regler for godkjenning er nå på plass og trer i kraft fra årsskiftet.

– De låsene er nå modifisert. Det er montert L-beslag som hindrer adgangen, hullet er gjort mindre og sperren er blitt vanskeligere å løse ut. Men det er ikke en Evolution-lås som ble brutt opp her, sier Nilsson.

Mister godkjenning

De nye reglene fører til at 13787, som satt i døren hos Multiconsult, nå mister godkjenningen. Den har til nå vært den ledende sikkerhetslåsen for industri og næringsliv.

Låsen er fortsatt i salg, og forholdsvis dyr, den koster 994 kroner eksklusive moms som er 2 – 300 kroner mer enn enklere låser.

– Vi mener nå at vi har en lås som ikke lar seg manipulere etter gjeldende regelverk. Men det vil alltid være åpninger og hull, det skal veldig mye til å få en lås 100 prosent sikker, sier Nilsson.

– Multiconsult ønsker ikke å kommentere egne sikkerhetssystemer eller om selskapet nå vil ta initiativ for å skifte låser, sier kommunikasjonsleder Gaute Christensen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.