Som nyutdannet sivilingeniør troppet Eva Sundal opp på Næringslivsdagene ved NTH – mest for å få intervjutrening. Det brakte henne til Djakarta, Indonesia, gjennom ansettelse hos Schlumberger Oilfield Services. Sivilingeniør Bjørnulf Hannevold ble rekruttert til prosjektering av ventilasjonsanlegget til det nye Hotell Opera i Bjørvika i Oslo sentrum, etter avsluttet diplomoppgave i Tsjekkia.
– Overgangen fra studietilværelsen har vært stor. Nå er det ikke lenger bare en sensor som er interessert i om du regner riktig. Regnestykket er kanskje det samme som på eksamen, men beregningene du gjør har helt andre konsekvenser, sier Akershus-gutten.
Fristende å reise
Eva Sundal hadde på ingen måte planlagt å dra til Asia. Men da hun først fikk tilbudet, kunne hun ikke si nei. – Tanken på å reise ut og se verden ble for fristende. Muligheten for å tjene gode penger og være i stand til å betale ned studielånet raskt veide også tungt, forteller Nøtterøy-jenta.
Schlumberger tilbød et solid opplæringsprogram over tre år og tidlig selvstendig ansvar. Opplæringen foregikk i Skottland og USA. Senere har det blitt tre år i Indonesia, ett år i Malaysia, et halvår i Kina samt i Stavanger – hovedsakelig i 12-timers skift ute på rigg.
Sundal har ingen sjef som henger over skulderen og følger med på hva hun gjør. Resultatene er det som teller. – Det har vært kjempespennende. Som offshoreingeniør gjorde jeg målinger under boring, analyserte måledata, kommuniserte med oljeselskapene og sørget for at de fikk alle nødvendige data. Samtidig hadde jeg ansvar for at alt utstyret var i orden til enhver tid. Det innebar at jeg stadig måtte ut på dekk for å klargjøre utstyr, eller fikse sensorer, sier Sundal.
Personlig utvikling
Senere fikk hun prosjektansvar og fungerte mer som administrator og bindeledd mellom de som jobbet for selskapet offshore og oljeselskapene. I dag, seks år og et nedbetalt studielån senere, er hun blitt landfast i København med ansvar for selskapets danske aktiviteter knyttet til retningsboring (DD) samt måling (MWD) og logging (LWD) under boring.
– Jeg har lært mye, spesielt på det personlige plan. Å bo så tett inn på fremmede kulturer – på rigg kunne det gjerne være fire uker i strekk – gir deg et videre syn på verden, mener Sundal.
Å være jente har hatt både fordeler og ulemper: – Gjør du en feil, blir det lagt ekstra godt merke til. Fremdeles fins de som mener at jenter ikke har noe på en rigg å gjøre. Samtidig er det er lettere å få hjelp når du er jente, særlig når man trenger hjelp av kranførere til å løfte utstyr!
Den største overgangen mellom studier og arbeidsliv har vært å stå ansvarlig overfor andre. – Når du er student, har du kun deg selv å tenke på. På jobben har alt du gjør også konsekvenser for andre, sier Eva Sundal.
Hentet informasjon
Bjørnulf Hannevold hadde nyttig vernepliktpraksis ved Forsvarets bygningstjeneste etter diplomoppgaven i Praha. Siden april i år har han jobbet som VVS-konsulent i Techno Consult (TC) i Sandvika i Bærum. – Jeg hentet aktivt inn informasjon om ulike rådgivende ingeniørfirma og henvendte meg til to av dem. Jeg valgte TC på grunn av gode utviklingsmuligheter, solid fagmiljø, mange potensielle arbeidsoppgaver og bra lønn. I ettertid har jeg lært at også arbeidsmiljøet er veldig godt, forteller 25-åringen.
Etter et kurs i data-assistert konstruksjon (DAK), ble ferskingen satt rett på VVS-prosjektering. – Jeg fikk selvstendige arbeidsoppgaver med én gang, og ble fulgt opp av en fadder. Jobben er mer praktisk enn studiene. Det er mye mer spennende å foreta beregninger på noe som faktisk skal bygges.
Helt andre krav
Jobben hans går ut på å regne på varme- og kjølebehov, tegne ventilasjonsanlegg, simulere strømninger og inneklima samt velge systemer. Alt skjer i samarbeid med arkitekt og byggherre. Bjørnulf Hannevold stortrives og synes han lærer masse hver dag:
– Jeg føler at det stilles helt andre krav til meg nå enn da jeg var student. Jeg må prestere mer. Dessuten skal alt jeg gjør faktureres, noe som gir press til å yte maksimalt.
For tiden arbeider han på prosjekteringen av Norges Varemesses nybygg i Lillestrøm. Her skal det være 10.000–15.000 mennesker samtidig, som alle skal ha et godt inneklima. – Det er ganske rart å tenke på at lille jeg er med på å prosjektere ventilasjonsanlegget til et så stort bygg.