KARRIEREUTDANNING

UiO-studier gir deg jobb raskest

Noen år i auditoriene på Blindern øker karrieremulighetene betydelig.
Noen år i auditoriene på Blindern øker karrieremulighetene betydelig. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
18. mars 2009 - 22:50

Hva du studerer er viktig for mulighetene til å få en god jobb etter studiene. Men også hvor du studerer har betydning.

Det viser en fersk rapport fra Nifu Step. Forskerne Clara Åse Arnesen og Erica Waagene har ut fra Kandidatundersøkelsen 2007 beregnet sannsynligheten for å få en relevant heltidsjobb når du har bachelorgrad fra universitetene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo.

Her stryker flest

Løfter karrieren

Det kan ses som en undersøkelse av hvilke universiteter som er mest karrierefremmende.

– Sannsynligheten er lavest for kandidater fra NTNU. Deretter følger kandidater fra Universitetet i Tromsø. Høyest er sannsynligheten for kandidater fra universitetene i Oslo og Bergen. Vi finner ingen statistisk holdbar forskjell mellom kandidater fra de to sistnevnte universitetene, sier Clara Åse Arnesen, forsker ved Nifu Step.

Kilde: Nifu Step.

Eksamener fra NTNU i Trondheim er altså minst karrierefremmende.

Undersøkelsen gjelder kandidater med bachelorgrad, noe som betyr at tallene ikke gjelder sivilingeniørstudentene på Gløshaugen. Men de gjelder andre realfagsstudenter og studenter som tar andre fag ved NTNU.

Universitetene faller på ranking

Prestisje

Forskjellene mellom universitetene blir enda større når forskerne ser på sjansen for å ha både relevant heltids- og deltidsjobb.

Her skiller Universitetet i Oslo seg ut i positiv retning. Totalt sett viser tallene at eksamener fra Blindern er mer karrierefremmende enn eksamener fra de andre universitetene.

– Det kan ha noe å gjøre med arbeidsmarkedet i Oslo. Hovedstaden har et solid arbeidsmarked for akademikere. Universitetet i Oslo er også det eldste universitetet og har mye prestisje. Det kan kanskje øke jobbmulighetene, sier forskeren. Hun legger til:

Samme utdanning

– Arbeidsgivere ansetter gjerne personer med samme utdanning som de har selv og gjerne også personer fra samme lærested, fordi de har en viss peiling på hva kandidatene har lært og fordi de mener det er en god utdanning, sier hun.

NTNU er sparsomme med kommentarene til rapporten.

– Jeg tror at en av årsakene kan være at det er et annet arbeidsmarked for akademikere i Trondheim enn i Oslo, er alt NTNUs studiedirektør Anne Rossvoll vil si om saken.

Disse blir mer ettertraktet

Mislykket

Rapporten viser ellers at åtte av ti bachelorstudenter ved de fire universitetene vil ta mer enn en bachelorgrad. Kun 15 prosent vil nøye seg med en bachelor.

Det er i tråd med resultatene i kandidatundersøkelsen som er utgangspunktet for rapporten, der det kom fram at kun 13 prosent av bachelorkandidatene hadde fått en Bachelorgrad gir ikke jobb et halvt år etter siste eksamen.

– Målet var å skape en bachelorgrad som er mer yrkesrettet. I lys av det har vi ikke helt lykkes når så en så liten andel av studentene får en relevant heltidsjobb seks måneder etter eksamen, sier Arnesen.

Færre studenter stryker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.