Norske produsenter og tilbydere i andre land ble avkrevd kvalitetssikringssystem i anbudet. Kineserne slapp disse kravene, skriver bladet TeknologiIndustrien.
Analysen av miljøaspektene i forbindelse med tildelingen av norske statlige produksjonsskontrakter til to tekstilbedrifter i Kina er knusende i sin dom:
«Det finnes ikke tilstrekkelig dokumentasjon over kjemikaliene, og helseeffektene av disse, som er brukt i uniformer norsk ungdom er pålagt å bruke. Slik manglende kjennskap til produksjonen gjør at uniformene må håndteres som spesialavfall når de skal kasseres eller skiftes ut.»
Dette er blant konklusjonene i en rapport som miljørådgivingsselskapet Haaland, Bergfald & Co. AS har gjennomført for Teknologibedriftenes landsforening (TBL).
Miljørådgivningsselskapet har besøkt de to kinesiske produksjonsbedriftene som fikk leveransen av Hærens nye Felt II-uniformer. I tillegg er Forsvarets håndtering av saken vurdert, fra begynnelse til slutt.
– På tross av gjentatte forespørsler er det ikke blitt fremlagt noe sertifikat som dokumenterer at noen av de kinesiske leverandørene tilfredsstiller en slik standard. Når Hærens forsyningskommando ikke kan fremlegge noen som helst form for sertifisering av bedriften, er det vanskelig å forstå at Forsvarets krav til dokumentasjon av kvalitetskontroll er blitt tilfredsstilt, skriver TeknologiIndustrien.
Miljørådgivningsselskapet peker på at produsenter i andre land som har iberegnet kostnadene for myndighetenes krav til indre og ytre miljø, samt Forsvarets kvalitetssikringssystemer i sine priser, er blitt diskriminert.
TBL har tatt opp forholdene i brevs form til Forsvaret, og direktør Øyvind Haugerud i TBL Teko skal nå møte representanter fra Hærens forsyningskommando for å drøfte det som fremkommer i rapporten.
– Forsvaret er nødt til å endre sine innkjøpsrutiner. De kan ikke forlange kvalitetssikringssystemer hos noen av anbudsgiverne og ignorere miljøaspekter hos andre – enten det er kinesiske produsenter eller andre, kommenterer Haugerud.