KRIGEN I UKRAINA

Ukraina må vente på F-16-fly

Ukraina vil først neste år kunne ta i bruk de lovede F-16-flyene, og USA tror ikke at de kommer til å endre krigens gang.

– Det er ikke vår vurdering at F-16-fly alene vil være nok til å snu utviklingen, sier en talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd.
– Det er ikke vår vurdering at F-16-fly alene vil være nok til å snu utviklingen, sier en talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd. Foto: Ahn Young-joon/AP/NTB
22. juli 2023 - 10:49

USA håper at flyene kan være på plass i Ukraina innen utgangen av året, sier en talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd til Fox News.

– Men det er ikke vår vurdering at F-16-fly alene vil være nok til å snu utviklingen, sier John Kirby.

USAs forsvarsminister anslo i mars at det ville ta halvannet år å skaffe F-16 til Ukraina.

Elleve land har sagt seg villig til å trene ukrainske flygere i å bruke F-16, blant dem Norge.

– Treningen bør kunne starte i løpet av august, kanskje i begynnelsen av september, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba denne uka.

Han håper at det ukrainske flyvåpenet vil kunne ta i bruk F-16-fly i løpet av første kvartal neste år.

– Ukraina trenger også artilleri, ammunisjon, luftforsvar og stridsvogner, understreker Kirby.

Lars Peder Haga, førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, har tidligere sagt til TU at flere argumenter taler for at Gripen kan være minst like godt tilpasset et ukrainsk operasjonsmønster som F-16.

USAs og de øvrige Nato-landenes lagre av våpen og ammunisjon er imidlertid i ferd med å tømmes, opplyste forsvarskilder til CNN denne uka.

– Natos lagre er fryktelig mye lavere enn det de bør være. Og det kommer nok ikke til å bli bedre – i alle fall ikke på kort sikt, medga den amerikanske generalen James Hecker nylig.

USA har beredskapslagre av våpen og ammunisjon flere steder i verden, men Pentagon er ikke villig til å forsyne Ukraina fra disse.

Også Norge tømmer lageret for rakettartilleri

– Dette er våpen som har hatt stor betydning i striden og gitt Ukraina mulighet til å avgrense russiske forsyningslinjer og dessuten slå ut en rekke viktige mål bak frontlinjene, har forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tidligere sagt.

En amerikansk F-15C Eagle sammen med ukrainske Su-27 på Starokostjantyniv flystasjon under øvelsen Clear Sky i september 2018. F-15 står på den ukrainske ønskelista når de skal bygge opp luftforsvaret med vestlige kampfly.
Les også

Norsk luftkrigsprofessor: – Det vil monne lite å sende F-16 til Ukraina

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.