Ulykker der anleggsmaskiner er involvert tar flest liv i bransjen

Ulykker med gravemaskin, dumper, hjullaster o.l. er en av ulykkestypene som tar flest liv innen bygg og anlegg.

Illustrasjonsbilde fra en arbeidsulykke på Heimdal i Trondheim i 2016, der en mann ble alvorlig skadd.
Illustrasjonsbilde fra en arbeidsulykke på Heimdal i Trondheim i 2016, der en mann ble alvorlig skadd. Foto: Ole Martin Wold/NTB
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
11. nov. 2021 - 09:57

Det viser årets analyse av arbeidsskader i bransjen, som er utarbeidet av Arbeidstilsynet og Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Ulykker med anleggsmaskiner er altså en av ulykkestypene som tar flest liv i bygg og anlegg. Analysen av 35 ulykker viste at de vanligste ulykkestypene var ulykke med kjøretøy i bevegelse og å bli truffet av fallende gjenstander.

Viktige tiltak for å forebygge ulykker med anleggsmaskiner og å redusere skadeomfanget er risikovurdering av veg og underlag med tiltak og å sikre at man ikke mister kontroll over kjøretøyet.

Illustrasjonsfoto: Stedet og maskinene på bildet har ingen tilknytning til klagen.
Les også

Mente konkurrenten ikke var kvalifisert til å bygge vei – møtte veggen

Årsaksanalysen viste at vanlige årsaker var kognitive feilhandlinger, brudd på regler og prosedyrer og mangler ved barrierer:

• Kognitive feilhandlinger dreide seg ofte om dårlige vurderinger av risiko, blant annet terreng, føreforhold, fart, vekt, krefter og plassering av menneske i forhold til maskin. Mange av disse ulykkene kunne vært forhindret dersom arbeidstakerne hadde stoppet opp, gjort en ny risikovurdering, planlagt arbeidet på nytt og satt inn spesifikke tiltak.

• Brudd på regler og prosedyrer var blant annet at arbeidstakere var i faresonen til maskiner, kjørte på steder man ikke skulle kjøre, ikke fulgte bruksanvisning, og at grøfter ikke var utformet i henhold til regelverk.

• Mangler ved barrierer dreide seg ofte om at arbeidstakere som arbeidet i faresone, manglende fysiske barrierer mellom arbeidstakere og maskiner, mangel på fysiske barrierer som hindrer kjøretøy i å kjøre for langt ut, og at det ikke var brukt sikkerhetsbelte.

Ulykkesutsatt næring

Bygge- og anleggsvirksomhet er en av de mest ulykkesutsatte næringene i det norske arbeidslivet, både med tanke på arbeidsskadedødsfall og arbeidsskader. De fleste arbeidstakere som utfører arbeid i bygge- og anleggsprosjekter, har en arbeidsgiver i næringen bygge- og anleggsvirksomhet.

Likevel er det også mange arbeidstakere som utfører bygge- og anleggsarbeid, som er sysselsatt i andre næringer. Eksempler på slike næringer er jordbruk, skogbruk og fiske, transport og lagring og forretningsmessig tjenesteyting (bemanningsbransjen).

I perioden mellom 2014 og 2018 var antall arbeidsskadedødsfall i næringen bygge- og anleggsvirksomhet nedadgående og gikk fra elleve arbeidsskadedødsfall i 2014 til fire arbeidsskadedødsfall i 2018.

Dette er det laveste nivået som er registrert for næringen siste tiårsperiode. I 2019 og 2020 omkom henholdsvis ni og åtte arbeidstakere ansatt i bygge- og anleggsvirksomhet. I tillegg var det én arbeidstaker fra annen næring, forretningsmessig tjenesteyting, som omkom i forbindelse med bygge- og anleggsarbeid i 2020.

Tilsvarende antall for siste treårsperiode er to omkomne fra annen næring i 2019, tre i 2018 og én i 2017.

Antall arbeidsskadedødsfall der den omkomnes arbeidsgiver er registrert i bygge- og anleggsvirksomhet, og arbeidsskadedødsfall i forbindelse med bygge- og anleggsprosjekter hvor den omkomnes arbeidsgiver er en bemanningsvirksomhet. <i>Kilde:  Arbeidstilsynet.</i>
Antall arbeidsskadedødsfall der den omkomnes arbeidsgiver er registrert i bygge- og anleggsvirksomhet, og arbeidsskadedødsfall i forbindelse med bygge- og anleggsprosjekter hvor den omkomnes arbeidsgiver er en bemanningsvirksomhet. Kilde:  Arbeidstilsynet.
Denne lille veistumpen i Oslo sentrum har vært gravd opp og fylt igjen et utall ganger det siste halvannet året. Til høyre tradisjonsrike Stortorvets Gjæstgiveri.
Les også

Dette kan bli Norges dyreste gatestubb

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.