MOBIL

Under skallet på Windows Phone 7

Microsoft har tatt steg for å sikre at Windows-telefoner ikke blir trege og at operatører ikke klusser til med søppelprogrammer.

Marius ValleMarius ValleJournalist
21. apr. 2010 - 13:25

Microsoft lanserte Windows Phone 7 Series under Mobile World Congress i februar. Selv om det er kjent både at det blir allment tilgjengelig mot slutten av året, og at det kommer spesifikke mobiler med operativsystemet, er det fortsatt mange detaljer som ikke er kjent.

Nå kastes nytt lys over hvordan Windows Phone 7 Series skal fungere, både i forhold til muligheter og begrensninger.

Tar kontroll over operativsystemet

En sak som er nytt for Microsoft sin del er at de tar mye større direkte kontroll over selve operativsystemet enn tidligere. Mens det før mer eller mindre var opp til produsentene og operatørene hvordan de ville sette sammen Windows-telefoner skal Microsoft nå ha en finger med i spillet. Det kan være en god ting, da Windows-telefoner til nå varierer veldig i brukeropplevelse.

For eksempel har ikke operatører og produsenter lov til å endre startskjermen på telefonene. Det eneste de har anledning til er å legge inn egne ringetoner, bakgrunnsbilder og egne "tiles".

Ingen prøveversjoner

Videre blir det streng begrensning i hva slags programvare produsenter og operatører får lov til å forhåndsinstallere. Det blir ikke anledning til å legge inn prøveversjoner av programmer. Det kan være maks seks programmer, og de må til sammen ikke overstige 60 MB. Alle programmene må være godkjent av Microsoft.

Oppdatering skal håndteres av Microsoft. Både operativsystemspesifikke oppdateringer og oppdateringer i programvare fra operatør eller produsent skal håndteres over internett via Microsoft. Det er også mulig å oppdatere gjennom Zune sync på PC-en.

Windows Phone 7 Series støtter Microsofts DirectX 10-baserte 3D-grafikksysytem Direct3D 11. Drivere for dette skal imidlertid utvikles av hver enkelt produsent. 

Smartere minnehåndtering

Et problem på Windows Mobile frem til nå har vært at telefonene blir trege når du kjører mange programmer samtidig. Dette blir trolig et mindre problem i Windows Phone 7 Series, som er (og nå blir det teknisk) et 32 bit OS med dual layer arkitektur. 

På godt norsk vil dette si at telefonens minneressurser deles i to lag: Ett for operativsystemkjernen og ett for programmer. Det reserveres maks 2 GB til hvert lag, noe som betyr at dersom du fyller minnet til randen av kjørende programmer er det uansett mer enn nok minne ledig til operativsystemet.

Dette vil forhåpentligvis gjøre at Windows Phone 7-telefonene ikke blir trege selv om du kjører mange programmer samtidig.

Programmer får anledning til å bruke inntil 1 GB med virtuelt minne. Det vil si at de kan bruke lagringsminnet til å lagre informasjonen som ligger i arbeidsminnet. Dette ser ut til å gjøre Windows Phone 7 litt mer som Android når det kommer til å kjøre mange programmer samtidig. I teorien vil dette gjøre det mulig å "fryse" programmer og skrive dem til minnet når de legges i bakgrunnen. Da tar de i realiteten ikke opp minneressurser i arbeidsminnet.

Les mer om hvordan dette fungerer i Android »

Støtter "Blackberry-oppløsning"

Windows Phone 7 Series får for øvrig støtte for skjermoppløsningen 480 x 320 piksler. Dette åpner for å lage telefoner med fulltastatur a la Nokia E72 eller Blackberry 9700 Bold. Men det må være trykkkskjermer, for Windows Phone 7 krever dette.

Ellers er det et krav at telefonene har taster for tilbake, hjem, søk, to volumtaster, strømtast og en en kameratast. På maskinvaresiden krever Microsoft at telefonene har en ARMv7-basert prosessor, maskinvareaksellerasjon for grafikk, kapasitiv flertrykkskjerm, kamera, Bluetooth og Wi-fi-støtte, FM-radiomottaker, AGPS, aksellerometer (bevegelsessensor), nærhetssensor, lyssensor og kompass.

Det er støtte for Bluetooth 2.1, men ikke den nye versjon 3.0. Dette kan dog komme i senere oppdateringer.

Bra eller dumt?

Alt i alt ser det ut til at Windows Phone 7 blir et mer brukervennlig operativsystem enn tidligere versjoner. Men for utviklere blir det mer lukket, og Microsoft bikker mer mot Apples filosofi. Alle programmer skal godkjennes av Microsoft, alle oppdateringer går gjennom Microsoft, og ikke minst skal all innlogging til synkroniseringstjenester, programvarebutikk og annet gå gjennom Windows Live ID (den du logger inn på MSN Messenger med). 

Om dette er en god ting eller en dårlig ting skal vi ikke si så mye om. Det kommer helt an på perspektivet du ser det fra. En ting er i alle fall sikkert: Microsoft beveger seg i en annen retning enn for eksempel Nokia, som har gjort Symbian til åpen kildekode og som satser på Linux-operativsystemer gjennom Maemo/Meego.

All informasjonen stammer fra et lekket dokument, så det kan være at en del av dette forandrer seg opp mot lansering av Windows Phone 7 Series til jul. 

Kilde: WMexperts.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.