Det er strømkundene som må betale for gildet når Lyse Energi nå har sikret seg rettighetene til tv-fotball, hevder Norsk Kabel-TV Forbund.
– Overpris til fotball
– Norske kraftselskaper tjener store penger på salg av strøm. Høy markedspris og lave produksjonskostnader gir skyhøy fortjeneste. Det gjør det mulig for Lyse å bruke mye penger på fotball, sannsynligvis flere hundre millioner kroner, og disse pengene kommer blant annet fra overprisen som strømkundene betaler, sier Knut Børmer.
Han er daglig leder i bransjeorganisasjonen som samler flesteparten av de kommersielle kabel-tv-operatørene i Norge.
– Bare tull
Svaret fra bransjeorganisasjonen EBL, Energibedriftenes landsforening, er hoderisting:
– Dette er et fullstendig urimelig og underlig utspill. En skikkelig agurk. Strømprisen i Norden reguleres av et fritt marked, og at Lyses kunder skal måtte betale noe for tv-satsingen er bare tull, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i EBL.
Heller offentlige tjenester
Kraftselskapet i Stavanger har sikret seg rettighetene til å vise søndagskampene i Tippeligaen de neste fire årene.
– Lyse satser på å få ytterligere 300.000 bredbåndskunder i løpet av noen år, til en investeringskostnad opp mot 7,5 milliarder kroner. Slike enorme beløp kunne i stedet gitt innbyggerne i de berørte kommunene mange fordeler i form av langt bedre kommunale tjenester, påpeker Knut Børmer.
Rekordutbytter
Pladsen synes kritikken har dårlig timing.
– Det er bare dager siden det ble klart at utbetalt utbytte fra kraftselskaper til offentlige eiere er større enn noen gang. At de satser på bredbånd er en naturlig videreutvikling av infrastrukturvirksomheten som de også kan lykkes godt med. Selskaper som Lyse har høy kompetanse på å håndtere store kundemasser. Det er fort gjort å undervurdere, sier Pladsen.