Norges miljøvernminister Erik Solheim er for tiden i India, hvor han i dag signerte en samarbeidsavtale med den indiske miljøvernministeren Jairam Ramesh.
Muligheter
Gjennom avtalen vil norske selskaper kunne få opplysninger om muligheter i det indiske markedet, inkludert aktuelle fremgangsmåter.
Landene kan videre gjøre avtaler om blant annet forskning, utvikling og vitenskapelig samarbeid.
Avtalen omhandler samarbeid om implementering av miljøteknologi i India, og den bygger på FNs konvensjon om klimaendringer.
Viktig
Prosjekter er ment å virke positivt for både sosial og økonomisk utvikling, og avtalen uttrykker politisk vilje til å utvikle varige samarbeid relatert til klimaendringer.
Bakgrunnen er ”Clean Development Mechanism Projects of the Kyoto Protocol.”
– Avtalen er av stor betydning for å møte krav om reduserte utslipp. Innen 2012 vil India ha igangsatt prosjekter for totalt seks milliarder dollar, hvilket ventes å nøytralisere 10 prosent av utslippene våre. Vi vil nå utforske tettere samarbeid med Norge, og avtalen markerer begynnelsen av et langt samarbeid, sa den indiske ministeren under signeringen.
Fornøyd
Miljø og utviklingsminister Erik Solheim skrudde på sjarmen og sa det har kommet ny energi i forhandlingene med Ramesh - som har kommet inn og løst opp.
Solem fastslår at miljøteknologi både vil og må bli lønnsomt.
– Ny teknologiutvikling kan åpne for felleseide selskaper. Et godt eksempel for samarbeid kan være Indias produksjon av billige el-biler, mens Norge har batteriteknologi. Vi er i klimaforhandlinger for vår egen del, det vil si for våre barn og barnebarn sin del – sier Solheim.
Mer oppmerksomhet
Under samtaler rundt undertegningen av avtalen nevnte Ramesh det første miljøtoppmøtet som var i Sverige i 1972, og bemerket at bare Olof Palme og Indira Ghandi møtte som statsledere – men at miljøsaker har fått langt mer oppmerksomhet blant verdens statsledere med tiden.
Undertegningen av avtalen skjedde i anledning den internasjonale konferansen "Climate Change: Technology Development and Transfer" i Delhi, som ble ferdig fredag.
Kina og India er blant de vanskeligste statene når det gjelder å komme til enighet ved toppmøtet i København 7. - 18. desember.
Solheim bemerket også at Obamas politiske gehør for miljøkrav avgjør hva vi kan vente av USA.
Praktisk samarbeid
Solheim sier konferansen er et steg i rett retning, og at den støtter ideen om å få opprettet flere teknologisentre internasjonalt.
Han sikter til sentre for blant annet vind-, sol- og bioenergi.
– Det vil kunne utløse praktisk samarbeid, som et kraftig byks fremover. Slike sentre skal jobbe med å realisere store prosjekter, forklarer Solheim, og legger til at avstanden mellom nasjonene og København fortsatt er stor.