BYGG

Undervurdert bygningsfysikk

Joachim Seehusen
8. okt. 2008 - 07:00

Byggskadearkivet viser at tre fjerdedeler av skadene skyldes fuktpåvirkning i en eller annen form.

En analyse viser at 40 prosent av byggskadene kan føres tilbake til prosjekteringsunnlatelser, forenklet prosjektering eller feil i prosjekteringsmaterialet.

Transportproblem

– Bygningsfysikk dreier seg om transport av fukt, luft og varme i rom og gjennom konstruksjonene i en eller annen form, bygningsfysikk står helt sentralt når vi leter etter årsaker til fuktproblemer, sier dr.ing. Kim Robert Lisø ved Sintef Byggforsk.

Nytt område i RIF

– Vi har valgt å ta bygningsfysikk inn som eget område etter ønske fra medlemmene, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Det faller i smak.

– Det er et meget godt initiativ RIF nå tar, bygningsfysikk har vært undervurdert, og det er ikke tilstrekkelige kunnskaper blant aktørene, sier dr.ing. Kim Robert Lisø ved Sintef Byggforsk.

Les også:

Veiledning

RIF har nå utarbeidet en egen veileder i bygningsfysikk til sine medlemmer.

– Det er på høy tid, sier Trond Ulriksen hos Multiconsult, som har utarbeidet veilederen. – Fuktskader er som oftest relatert til bygningsfysikk, derfor er det kommet mer i fokus i det siste.

Ulriksen understreker at veilederen ikke må oppfattes som en lærebok i bygningsfysikk:

Hjelp og selvhjelp

– Den er beregnet som prosjekteringshjelp og tar blant annet opp grensesnittene mot andre fag og når egen bygningsfysisk rådgiver bør benyttes. Det har jo vært vanlig i årevis å ha egne rådgivere på for eksempel brannsikkerhet eller akustikk. Nå kommer det også for bygningsfysikk.

Multiconsult har nylig flyttet inn i et nytt bygg – som er prosjektert av selskapets egne ingeniører.

– Vi har lagt stor vekt på bygningsfysikk. Det har blant annet ført til at vi har flyttet dampsperren utover i veggen. Med det oppnår vi bedre tetthet og mindre fare for at dampsperren blir ødelagt, sier Ulriksen.

Kan bli obligatorisk

Bortimot halvparten av byggstudentene ved NTNU velger et grunnkurs i bygningsfysikk.

– Så er det 15-20 stykker som velger fordypning, det har vært økende interesse de senere årene, forteller professor Jan Vincent Thue som er ansvarlig for undervisningen i bygningsfysikk ved NTNU.

Les også:

Tvang

Nå kan bygningsfysikk bli obligatorisk.

– Det er fremmet et forslag om å gjøre grunnkurset obligatorisk. Om det skjer, kan det tre i kraft om et par års tid, sier Thue. Det er Næringslivsringen og det arbeidet den gjør for å utvikle framtidens byggstudium som har ført til forslaget om å vektlegge bygningsfysikk mer enn i dag.

– Bygningsfysikk er blitt viktigere i de senere årene fordi byggene er blitt mer komplekse, det er mer isolasjon og krav til tetthet og energibruk. Bygningsfysikk har vært prioritert ned i utdanningen av arkitekter i noen år, men etter hva jeg hører, begynner også de å ta det frem igjen, sier Thue.

Les også: De mest populære teknologistudiene

Oppgraderes

– Ja, det er korrekt, bekrefter professor og instituttleder Christian Hermansen ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Hermansen karakteriserer bygningsfysikk som en meget viktig del av den teoretiske delen i arkitekturstudiet. – Vi har lagt den teoretiske delen til de tre første årene av studiet, og der spiller bygningsfysikk nå en meget viktig rolle, sier Hermansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.