Den norske UNESCO-kommisjonen advarer mot kraftlinjer nær verdensarvområdet Geirangerfjorden. Kommisjonen anbefaler sjøkabler.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fattet vedtak om en ny 420 kilovolt kraftledning fra Ørskog transformatorstasjon på Sunnmøre til en ny transformatorstasjon i Sogndal. Kabelen vil krysse Storfjorden 25 kilometer fra grensen til verdensarvområdet.
– Kraftlinjene vil krysse tre fjorder i innseilingen til verdensarvområdet. Vi vil på det sterkeste anbefale sjøkabler, sier Vigdis Lian, leder for Den norske UNESCO-kommisjonen.
Ønsker sjøkabel
Nesten alle høringsinstanser vil ha et alternativ med sjøkabel over hele eller deler av strekningen, påpeker Lian. Nylig advarte Norges representant i UNESCOs styre, Einar Steensnæs, mot kablene. Han understreket at saken kan bli pinlig for Norge.
Nå går også den norske UNESCO-kommisjonen ut mot byggingen.
Selv om de planlagte kraftlinjene ikke berører verdensarvområdet direkte, og dermed ikke omfattes av UNESCOs verdensarvkonvensjon, råder Lian myndighetene til å ta kontakt med verdensarvsenteret World Heritage Center før de går videre med planene.
Venstre utfordrer
Venstres Gunnar Kvassheim, leder av Stortingets energi- og miljøkomité, utfordrer olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til å avklare om han stiller seg bak sin partileder Liv Signe Navarsete, som har gått inn for luftspenn i området rundt Geirangerfjorden.
– Dette vil være en viktig avklaring før valget, sier Kvassheim, som oppfordrer regjeringen til å åpne for økt bruk av sjøkabel der hvor luftspenn kommer i konflikt med viktige natur- og friluftslivsverdier.
Venstre mener kabelen skal gå i sjø i området rundt Hardangerfjorden og Geirangerfjorden.
Kan miste status
Kommisjonen minner om at Verdensarvkomitéen kan beslutte å fjerne et sted fra verdensarvlisten dersom det mister de særtrekkene som førte til at det ble skrevet inn. Dette har skjedd to ganger i historien, først med Oryx-reservatet i Oman i 2007, så med Dresden Elben-dalen i 2009.
– Til tross for at de planlagte kablene ikke faller direkte inn under UNESCOs verdensarvkonvensjon, vil en utbygging være svært uheldig for området og for Norge som UNESCO-nasjon, sier Vigdis Lian.