KARRIERE

Unge norske forskere i verdenstoppen

NYSGJERRIG: Ragnhild Cassel Novens undring over hvorfor vått tøy blir mørkt, førte henne helt til Atlanta.
NYSGJERRIG: Ragnhild Cassel Novens undring over hvorfor vått tøy blir mørkt, førte henne helt til Atlanta.
Håkon MalkomsenHåkon Malkomsen
5. juni 2008 - 15:15

Maria Teresa Bezem har analysert utviklingen i torskebestanden i Barentshavet basert på fire ulike matematiske modeller. Avhengig av hvilken modell som anvendes, vil bestanden enten vokse sterkt, stabilisere seg eller forsvinne helt.

- Jeg er fascinert av hvordan matematikken kan skildre og forutsi virkeligheten, sier Bezem, som ønsket å jobbe med populasjonsmodeller.

Hun valgte å analysere torskebestanden, fordi forskningen på den er nyttig for fiskerinasjonen Norge.

- Mens jeg kun har anvendt matematikk, benytter havforskerne simuleringer som også er basert på undersøkelser av bestanden. Men basert på mine resultater tror jeg deres beregninger er unøyaktige, sier 19-åringen, som i dag studerer nanoteknologi ved Universitetet i Bergen.

Hun forteller at arbeidet involverte mye avansert matematikk, blant annet måtte hun lære seg flere nye matematiske metoder.

- Slike modeller forenkler jo virkeligheten, og tar ikke hensyn til mange sesongvariasjoner, så mye informasjon går tapt. Men min analyse kan være nyttig for havforskerne for å forstå hvordan matematikken bak modellene fungerer.



Forsker-VM

Av over 65.000 opprinnelige bidrag i over 500 regionale konkurranser, kvalifiserte 1.557 unge forskere fra 51 land seg til årets finale i forskerkonkurransen Intel ISEF. Arbeidene er evaluert av 1.200 dommere. Intel ISEF ble arrangert i Atlanta i USA.



Hvorfor er vått mørkere?

Ragnhild Cassel Noven undersøkte hvorfor vannflekker på tekstiler og andre materialer blir mørkere enn på tørt stoff.Hun startet med fire hypoteser: lysabsorpsjon, lysspredning, indre lysrefleksjoner og gjennomstråling. Etter hvert forkastet hun de to første hypotesene og fant forklaring på sitt spørsmål i de to siste.

- Jeg har vært nysgjerrig på dette lenge, og ønsket å finne svar ved å bruke vitenskapelig metode, sier Noven.

Hun kontaktet Universitetet i Bergen, og fikk hjelp fra en stipendeniat, blant annet til hvordan målingsinstrumentene fungerte. De fleste målingene utførte hun imidlertid selv.

- Det var fascinerende å møte dommerne og andre deltagere i konkurransen i Atlanta, forteller hun.

I dag går Noven på folkehøgskole. Til høsten tar hun fatt på matematikkstudier ved the Imperial College of Science and Technology i London.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ikke bestemt seg

Begge jentene er unikt interessert i naturvitenskap, men de to forskerspirene har ennå ikke bestemt seg om de vil utdanne seg til forskere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.