NYHETSBREV

Universitet i Bergen samler 90 bygg i et system

SD-anleggene i byggene til UiB er fra flere leverandører, men de skal nå samles i et enhetlig system

Universitetet i Bergen skal få oppdatert og moderne byggautomasjon der 90 bygg er samlet i ett system.
Universitetet i Bergen skal få oppdatert og moderne byggautomasjon der 90 bygg er samlet i ett system. Bilde: UiB
4. juni 2015 - 05:52

GK Norge AS skal samle alle byggene til Universitetet i Bergen (UiB) i samme styringssystem.

UiB har i dag en bygningsmasse på nærmere 380.000 m2 fordelt på ca. 90 bygninger. SD-anleggene i disse bygningene er fra forskjellige leverandører og fabrikat, har forskjellige brukergrensesnitt, signaler og alarmer som presenteres på operatørstasjon.

Tiårig prosjekt

Seksjonssjef Drift ved UiB, Jan-Terje Nygaard og avdelingsleder for BA i GK Bergen, Vidar Kristiansen skal samarbeide de neste ti årene, skriver GK i en pressemelding.

– Dette er en stor oppgave som vil strekke seg over flere år på grunn av UiB sine begrensninger i gjennomføringskapasitet og budsjetter. Av den grunn er det spesielt viktig å etablere en teknologiplattform som er fleksibel for tilpasning til fremtidige endringer, behov og løsninger, forteller Jan-Terje Nygaard, seksjonssjef Drift ved UiB.

Les også: Laserdetektor reduserer falske alarmer

Enhetlig brukergrensesnitt

Nå ønsker universitetet å skape et enhetlig brukergrensesnitt mot alle eksisterende og fremtidige installasjoner, samtidig som eksisterende installasjoner flyttes over på en standard plattform.

Som en del av en overordnet målsetting om å effektivisere, kvalitetssikre og rasjonalisere driften av sine eiendommer, har UiB hyret inn GK for å levere et webbasert toppsystem for styre og overvåke lokale SD-anlegg.

Konkurrerte mot fem

I konkurranse med fem andre selskaper ble GK valgt til å samle de 90 bygningene i samme system. Kontrakten har en verdi på totalt 10,2 millioner kroner. Totalt setter UiB av 70 millioner kroner til satsingen på nytt SD-anlegg. Halvparten av kostnadene vil gå til etablering og programmering av toppsystem og den andre halvparten vil bli brukt til tilpassing, oppgradering og nyinstallasjon av lokal automatikk i byggene.

Enova støtter etablering av toppsystemet med inntil 6,7 millioner kroner.

– Valget av GK som leverandør ble gjort på bakgrunn av en grundig evaluering utført av UiBs eiendomsavdeling, innkjøpsavdelingen og konsulentselskapet COWI i fellesskap, hvor GK totalt sett ble vurdert som beste leverandør i konkurranse med fem andre selskaper, forteller Jan-Terje Nygaard.

Les om: Setter verdensrekord med nytt styringssystem

Arbeidet har startet

GK er allerede i gang med første fase av prosjektet som innebærer å utvikle det visuelle uttrykket og funksjonaliteten som skal legges på Centraline Arena AX-systemet som er valgt. Fremdriftsplanen estimerer at man fullfører ti bygg/anlegg i året de neste ni årene.

– Det er automatikkutstyr fra mange forskjellige leverandører som skal kunne implementeres inn i toppsystemet. Det gjør at vi må forutse hvilke kompleksiteter vi støter på underveis i prosjektet, sier Vidar Kristiansen.

Les også: Vestlendingene tar robotgrep

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.