ARBEIDSLIV

Uredd forbilde

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
12. mars 2004 - 11:14

Eli Sætersmoen er et navn det er verdt å merke seg.

39-åringen var en av de tre kvinnene som tok ansvar i forbindelse med korrupsjonsskandalen i Statoil i fjor høst. Det endte med at Statoil-sjef Olav Fjell gikk av og styreleder Leif Terje Løddesøl trakk seg. I tillegg til styrejobben i Statoil er hun konserndirektør innen finans i Selvaag Gruppen AS.

Det er ikke første gang Eli Sætersmoen sier hva hun mener. Allerede under studiene på petroleumslinja på NTH var hun med i Likestillingsgruppa og kjempet for jenters rett til å få like muligheter som guttene. Derfor stiller hun også opp i TV-debatter og intervjuer for å vise unge jenter at kvinner tør og kan.

- Det er viktig med mangfold i mediene, og da må noen tørre å være synlige. Debuten som TV-debattant i Standpunkt forrige uke, var kjempegøy synes Sætersmoen. Tidsklemme-debatten i den siste tiden synes hun derimot er en trist debatt: - Vi trenger motivering og positivisme, ikke problematisering og fokus på alt som er negativt og umulig. Jeg tror jenters krav til perfeksjonisme ofte gjør dem til offer for seg selv. Vi må motivere jentene til å prioritere hva som er viktig. Dessuten må det fokuseres mer på å få guttene til å ta større ansvar for omsorgsbiten på hjemmefronten.

Elverumsjenta vokste opp som nummer to i en jenteflokk på fire. Hun har fremdeles sterk tilknytning til røttene og familien og savner i blant skogens ro. Men det var aldri snakk om å bli gårdbruker. - Det er ikke et aktuelt tema når man vokser opp som nummer to i søskenflokk på gård.

Det kan kanskje også være vanskelig for mange å se for seg sivilingeniøren med møkk under de rødmalte neglene. Men fortsatt er hun med far på elgjakt hver høst i Østerdals dype skoger.

Når hun skal beskrive seg selv, bruker hun begrepet "typisk ingeniørprofil". - Realfag var alltid min sterke side på skolen. Hjemmefra ble vi oppfordret til å ta utdanning, men ikke hvilken retning. Det valgte jeg selv etter å sondert terrenget og sett på framtidsmulighetene.

Etter NTH bar det til Norsk Hydro. - Det var en fantastisk tid for en nyutdannet oljeingeniør. Hydro lå langt framme teknologisk i en bransje i utvikling. Jeg fikk være med på å komplettere den første horisontalbrønnen på Troll-feltet i løpet av de tre årene jeg jobbet der. Jeg følte virkelig at jeg var med på noe viktig.

Deretter gikk turen til USA og MBA-utdanning. En akademisk utfordrende og sosialt morsom tid, ifølge Sætersmoen. Med MBA-en i baklomma var døra til konsulentfirmaet McKinsey åpen. De tre årene hun jobbet der var preget av en sterk kultur, prestasjonsorientering og velutviklede systemer.

- Jeg lærte å være profesjonell i ett og alt. Jeg ble trent i å angripe analytiske problemstillinger og se ting i et bredt spekter. Det var en fantastisk "skole" med opphold både i Russland og England. Så var hun såvidt innom GE Kapital og tilbrakte ett år i London hvor hun drev med oppkjøp av virksomheter.

Neste stopp ble meglerbransjen og Orkla Finans. Der jobbet hun med aksjeanalyser på oljeservice. Fantastisk morsomt for en ingeniør med økonomibakgrunn, ifølge Sætersmoen: - Flere ingeniører burde gå inn i aksjebransjen. Det er moro å følge selskaper så tett og se totaliteten. Når du skjønner teknologien, er du heller ikke så lett å lure av en optimistisk ledelse.

Da Eli Sætersmoen ble 35 år, følte hun det var riktig å ta et veivalg: - Enten måtte jeg prøve meg som leder eller fortsette med analytisk arbeid. I Cell Network gikk jeg inn i ledergruppen. Det var et ungt miljø med god kjønnsbalanse. Da så jeg hvor sunt et kjønnsbalansert arbeidsmiljø er i forhold til overvekt enten den ene eller andre veien. Jeg innså også etter hvert hvor stor betydning allianser har i næringslivet.

Eli Sætermoen understreker at nettverksjobbing handler mest om hardt arbeid for å komme i posisjoner. Det blir lite glamour og flotte middager.

Hun er også opptatt av å få kvinnenettverk til å fungere, og mener kvinner må lære seg å være mer sjenerøse med hverandre og ikke konkurrere seg imellom.

- Mitt råd til unge kvinner er å dyrke nettverk - både med kvinner og menn. Still spørsmålet: Hvordan kan jeg samarbeide med denne personen? Hva kan jeg få igjen og hva kan jeg bidra med.

Jeg foreslår alltid andre kvinner til styreverv jeg hører om når jeg tror at de passer. Det er jo så mange gode kvinnelige kandidater å ta av!

Selv er hun ikke sikker på hvem som foreslo henne til Statoilstyret. - Jeg tror nok mine 10 år med erfaring fra oljevirksomheten både teknisk,finansielt og strategisk kombinert med styreerfaring, var utslagsgivende. Sætersmoen har også vært styreleder i SND. Og hun ligger inne i Kvinnebasen på nettet. Hun sitter også i flere styrer i Selvaag Gruppen. - Det har vært en flott måte å få styreerfaring på.

- Styreverv tar tid. Jeg ser på vervet i Statoilstyret som en viktig jobb. De som tar på seg tunge styreverv, må være klar over det. Hun har flere ganger uttalt at hun synes mange har for mange verv og kan ikke skjønne at de klarer å utøve styrevervene reelt sett.

Når det gjelder kvinnekvotering, synes Sætersmoen næringsministeren har gjort det eneste riktige: Å true med å innføre kvotering i ASA-styrene dersom bedriftene ikke skjerper seg innen 2005. Men det er veldig viktig for unge kvinner å ikke fokuserer for mye på at de er kvotert inn. Særlig unge jenter synes dette kan være vanskelig. - Jenter bør heller tenke på det de ønsker å utrette og gå på med friskt mot og et våkent øye. Er man først valgt inn, har man plikt til å gjøre en god jobb.

- Hvis noen trenger en anbefaling på kompetente og dyktige kvinnelige styremedlemmer, kan de bare ringe meg. Jeg kjenner mange!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.