KRIGEN I UKRAINA

USA vil godkjenne at F-16-fly blir sendt til Ukraina

Så fort opplæringen av ukrainske flygere og teknikere i bruken av F-16-fly er fullført, vil USA godkjenne forsendelser av flyene til Ukraina, sier myndighetene. Jonas Gahr Støre kaller signalene positive.

USA vil godkjenne at det blir sendt F-16-fly til Ukraina så fort opplæringen i bruken av dem er fullført. Flyene på bildet er nederlandske.
USA vil godkjenne at det blir sendt F-16-fly til Ukraina så fort opplæringen i bruken av dem er fullført. Flyene på bildet er nederlandske. Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters/NTB
18. aug. 2023 - 06:53

USA har forsikret Danmark og Nederland om at de nødvendige godkjenningene vil bli gitt slik at Ukraina vil kunne motta flyene når opplæringen i bruken er fullført, sier en tjenesteperson torsdag.

Nederland og Danmark leder en koalisjon av elleve Nato-land, blant dem Norge, som har sagt seg villige til å gi slik opplæring. Landene har ennå ikke blitt enige om hvordan denne opplæringen skal foregå.

Ingen land har så langt lovet å forsyne Ukraina med slike fly, men det er kjent at både Nederland, Belgia, Danmark og Norge har faset ut bruken av F-16 og dermed har slike fly å avse.

Sendte brev

USAs utenriksminister Antony Blinken har gitt forsikringen i et brev til sine danske og nederlandske kollegaer og forsikret dem om at forespørslene deres vil bli godkjent, ifølge tjenestepersonen.

– Jeg skriver for å uttrykke USAs fulle støtte til både overføringen av F-16-jagerfly til Ukraina og til opplæring av ukrainske piloter av kvalifiserte instruktører, skriver Blinken i brevet, som Reuters har sett.

Blinken skriver videre at godkjenning av tredjepartsforespørsler, i dette tilfellet fra Ukraina, vil gi det krigsherjede landet mulighet til å dra full nytte av sine nye evner så snart de første pilotene har fått fullført opplæringen.

Hadde gitt opp håpet

USAs president Joe Biden godkjente opplæringen av ukrainske piloter i bruken av F-16-flyene i mai. Ukraina har lenge bedt om å få de vestlige F-16-flyene, men en talsperson for landets flyvåpen sa så sent som torsdag at de hadde gitt opp håpet om å få dem i år.

– Det er helt åpenbart at vi ikke vil bli i stand til å forsvare Ukraina med F-16-fly i høst og vinter, sa talsperson Jurij Ignat.

– Vi hadde store forhåpninger om at disse flyene kunne bli en del av vårt luftforsvar og beskytte oss mot rakett- og droneterroren fra Russland, fortsatte han.

– Flere land må bidra

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NRK at Norge ennå ikke har tatt stilling til om norske F-16-fly kan bli sendt til Ukraina, men kaller signalene fra USA for positive.

– Vi er positive til å bidra til opplæring av ukrainerne, slik at de kan fly et sånt fly. Men det å bygge et kampflyvåpen er en stor, sammensatt oppgave, som flere land må bidra med over tid. Og USA er jo her helt avgjørende, fordi det er i utgangspunktet amerikansk teknologi, og derfor må USA delta. Det at de har gitt et signal nå, det er positivt, sier statsministeren til kanalen.

Belgia er blant landene som har lovet Ukraina F-16-fly. Her er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Belgias statsminister Alexander De Croo og forsvarsminister Ludivine Dedonder på en flybase ved Brussel tirsdag denne uka.
Les også

Lavrov mener vestlige F-16-donasjoner er atomsignal

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.