USA har forsikret Danmark og Nederland om at de nødvendige godkjenningene vil bli gitt slik at Ukraina vil kunne motta flyene når opplæringen i bruken er fullført, sier en tjenesteperson torsdag.
Nederland og Danmark leder en koalisjon av elleve Nato-land, blant dem Norge, som har sagt seg villige til å gi slik opplæring. Landene har ennå ikke blitt enige om hvordan denne opplæringen skal foregå.
Ingen land har så langt lovet å forsyne Ukraina med slike fly, men det er kjent at både Nederland, Belgia, Danmark og Norge har faset ut bruken av F-16 og dermed har slike fly å avse.
Sendte brev
USAs utenriksminister Antony Blinken har gitt forsikringen i et brev til sine danske og nederlandske kollegaer og forsikret dem om at forespørslene deres vil bli godkjent, ifølge tjenestepersonen.
– Jeg skriver for å uttrykke USAs fulle støtte til både overføringen av F-16-jagerfly til Ukraina og til opplæring av ukrainske piloter av kvalifiserte instruktører, skriver Blinken i brevet, som Reuters har sett.
Blinken skriver videre at godkjenning av tredjepartsforespørsler, i dette tilfellet fra Ukraina, vil gi det krigsherjede landet mulighet til å dra full nytte av sine nye evner så snart de første pilotene har fått fullført opplæringen.
Hadde gitt opp håpet
USAs president Joe Biden godkjente opplæringen av ukrainske piloter i bruken av F-16-flyene i mai. Ukraina har lenge bedt om å få de vestlige F-16-flyene, men en talsperson for landets flyvåpen sa så sent som torsdag at de hadde gitt opp håpet om å få dem i år.
– Det er helt åpenbart at vi ikke vil bli i stand til å forsvare Ukraina med F-16-fly i høst og vinter, sa talsperson Jurij Ignat.
– Vi hadde store forhåpninger om at disse flyene kunne bli en del av vårt luftforsvar og beskytte oss mot rakett- og droneterroren fra Russland, fortsatte han.
– Flere land må bidra
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NRK at Norge ennå ikke har tatt stilling til om norske F-16-fly kan bli sendt til Ukraina, men kaller signalene fra USA for positive.
– Vi er positive til å bidra til opplæring av ukrainerne, slik at de kan fly et sånt fly. Men det å bygge et kampflyvåpen er en stor, sammensatt oppgave, som flere land må bidra med over tid. Og USA er jo her helt avgjørende, fordi det er i utgangspunktet amerikansk teknologi, og derfor må USA delta. Det at de har gitt et signal nå, det er positivt, sier statsministeren til kanalen.
Musk og Putin snakket sammen – Musk snudde om Ukraina