En ny rapport fra IHS Global Insight viser at olje- og gassbransjen i USA vil trenge opptil en million flere arbeidstakere innen 2020.
– Fullt økonomisk bidrag fra den ukonvensjonelle olje- og gassverdikjeden og energirelatert kjemisk produksjon har tilført 2,1 millioner arbeidsplasser i 2012. Det forventes at det vil øke til nesten 3,1 millioner ved utgangen av tiåret, og nesten 3,9 millioner i 2025, ifølge rapporten fra IHS.
Rapporten heter Americas New Energy Future: The Unconventional Oil and Gas Revolution and the Economy – Volume 3: A Manufacturing Renaissance, og er en del av et lengre studie av bransjen.
Les også: Ikke siden 2002 har flere ingeniørstudenter strøket
Økt konkurransekraft
– De økonomiske og sysselsettingsbidragene fra ukonvensjonell olje- og gassproduksjon blir mer synlige i hele USAs økonomi. Konsekvenser av det er økte husholdningenes inntekter og mer handel. USAs konkurransekraft i verdensøkonomien øker også som følge av det, ifølge rapporten.
Det spås behov for arbeidskraft innenfor alle områder i energisektoren, fra letefasen til utvinning og distribusjon.
– Verdikjedens årlige bidrag til BNP vil nesten dobles, fra nesten 284 milliarder dollar i 2012 til nesten 533 milliarder i 2025. Statens inntekter vil gjennomsnittlig være 115 milliarder dollar i året, og vil vokse med totalt mer enn 1.6 billioner (eng. trillion, red.anm.) fra 2012 til 2025.
Les også: Så mye tjente Statoil-sjefen i fjor
Generasjonsskifte
Enkelte oljeselskaper i USA forventer å miste så mye som 25 prosent av deres arbeidskraft på grunn av generasjonsskifte.
Situasjonen er lignende for Norge. 25 prosent av operatørselskapenes offshoreansatte er 55 år eller eldre.
Det betyr at 25 prosent kommer til å gå av med pensjon i løpet av de neste ti årene. Det viser den ferske rapporten «Offshoreansatte:Hvem er de? Hvor mange må erstattes i årene framover?» fra Universitet i Stavanger, IRIS.
Rapporten viser offshoreansatte i 2012 fordelt på alder og aktivitet. Operatørselskaper peker seg ut med en betydelig høy andel eldre arbeidstakere.
– For offshoreansatte er andelen 17 prosent, men dette er jo også høyt, sier Atle Blomgren, seniorforsker og en av forfatterne av rapporten.
Det er samtidig få ansatte i aldersgruppene 32-34 år. Det kan skyldes et fall i rekrutteringen i perioden 1999-2001.
– Dette er generasjonen som er født rundt 1980, og som skulle ut i lære rundt tusenårsskiftet da oljeprisen var på sitt aller laveste. Lærdom: Det kan straffe seg å kutte ned på rekruttering i nedgangstider, avslutter Blomgren.
Les også:
GE kan redde oljestudie ved Universitetet i Stavanger
Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore
De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning