PRESIDENTVALG I USA

USAs president Joe Biden tar ikke gjenvalg – støtter Harris

USAs president Joe Biden trekker seg som Demokratenes presidentkandidat til valget i november. Han vil at visepresident Kamala Harris overtar som kandidat.

Biden støtter sin visepresident Kamala Harris som Demokratenes kandidat.
Biden støtter sin visepresident Kamala Harris som Demokratenes kandidat. Foto: AP/NTB
21. juli 2024 - 20:30

Det kunngjør presidenten på X.

– Det har vært min hensikt å søke gjenvalg, men jeg mener det er i mitt partis og mitt lands beste interesse å trekke meg og kun rette fokuset mot å oppfylle mine plikter som president ut min periode, sier Biden.

Han legger til at han skal tale til nasjonen i løpet av uka.

Biden pekte ikke umiddelbart ut hvem han vil ha som erstatter, men få minutter senere fulgte en melding der han skriver at han støtter visepresident Kamala Harris som Demokratenes kandidat.

Svak TV-debatt

Biden har vært USAs president siden 20. januar 2021, etter å ha beseiret forgjengeren Donald Trump i valget i 2020.

Vis mer

Han er første sittende president siden 1968 som ikke søker gjenvalg enda han hadde mulighet til det. Da valgte Lyndon Johnson å trekke seg, blant annet på grunn av Vietnam-krigen som splittet landet.

Siden en TV-debatt mot Trump 27. juni har presset mot Biden økt, da mange demokrater mener han ikke lenger er kapabel til å vinne valget.

Over 30 av Bidens partifeller i Kongressen har uttrykt at de vil at han skal tre til side. Bidens alder (81) og helsetilstand utgjør mye av bakgrunnen, og Biden er allerede USAs eldste president gjennom tidene. En stor andel av Demokratenes velgere sier også de mener han bør trekke seg.

I debatten slet Biden tilsynelatende med å følge med og fullføre setningene sine, noe som ble hovedfokuset i etterkant, tross en rekke ubegrunnede og falske påstander fra Trump.

Harris eller guvernør?

Visepresident Kamala Harris har engasjert seg i teknologi i lang tid.
Les også

Presidentkandidaten har dype røtter i USAs tek-mekka

Når Biden nå har trukket seg som kandidat, må delegatene stemme over en ny kandidat på Demokratenes landsmøte som begynner i Chicago 19. august. Visepresident Kamala Harris anses som den heteste kandidaten, blant annet fordi hun kan «arve» de 91 millioner dollarene som er samlet inn til Bidens valgkamp i høst.

Blant andre navn som er blitt nevnt, er en rekke guvernører: Gavin Newsom (California), Gretchen Whitmer (Michigan), J.B. Pritzker (Illinois) og Josh Shapiro (Pennsylvania).

I uttalelsen skryter Biden blant annet av sin økonomiske politikk, helsepolitikk og klimapolitikk.

– Jeg vet ingenting av dette kunne blitt gjort uten dere, det amerikanske folk. Sammen kom vi oss gjennom en hundreårspandemi og den verste økonomiske krisen siden depresjonen. Vi har beskyttet og vernet om vårt demokrati, og vi har revitalisert og styrket våre allianser verden over.

Les også

Joe Biden støtter Kamala Harris som presidentkandidat

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.