KRAFT

Ut i verden med thorium

VIL LEVERE TEKNOLOGI:
Seniorkonsulent i Scatec som er største eier i Thor Energy, Øystein Asphjell, mener thoriumutvalgets rapport gir et godt grunnlag for å satse videre.
VIL LEVERE TEKNOLOGI: Seniorkonsulent i Scatec som er største eier i Thor Energy, Øystein Asphjell, mener thoriumutvalgets rapport gir et godt grunnlag for å satse videre. Bilde: orv
28. jan. 2008 - 15:36

Det er to år siden selskapet Thor Energy ble startet og hvor etableringen av et norsk kjernekraftverk har vært sentralt.

I løpet av den tiden har interessen for Thorium som kjernebrensel økt betydning over hele verden.

I USA bevilget kongressen nettopp 200 millioner dollar for å få fart på bruken av Thorium. Amerikanerne ser også på thorium som den ideelle kjernekraften i land som ikke har det i dag på grunn av at det er mye vanskeligere å lage våpen i slike anlegg.

Løser avfallsproblem

Også i Storbritannia er interessen stor og i begge landene er det muligheten for å bli kvitt store mengder plutonium en viktig drivkraft. Et thoriumkraftverk trenger et fissilt materiale som plutonium for å virke og kan bidra til å redusere avfallsproblemet. Storbritannia har 100 tonn plutonium liggende. T

yrkia og Polen viser også stor interesse for thorium og Kina har uttalt at de trenger flere ben å stå på i kjernekraftforsyningen fordi gruvene deres er tomme om 17 år.

Teknologileverandør

Det norske selskapet Thor Energy er nå blitt moderselskap i et voksende konsern. Nå har de etablert datterselskapet Thor Production, som ser på muligheten for å etablere et kjernekraftverk i Norge.

- Mens vi har jobbet med dette har vi fått veldig mye kunnskap om hele syklusen fra thorium som råstoff til opparbeiding av brennstoff, produksjon av kjernekraft og til behandling av avfall, seniorkonsulent i Thor Energi, Øystein Asphjell.

Selskapet har skaffet seg gode kontakter rundt om i verden.

Teknologisalg

- I dag er det uransektoren som dominerer helt og det er mange som ønsker at vi spiller en aktiv rolle. Derfor har vi startet datterselskapet Thor Technology, som skal utvikle nøkkelteknologi for slike anlegg. Vi tror vi har gode muligheter til å etablere en sertifisert prosess for produksjon av thoriumbaserte brenselstaver og selge lisenser på denne. Vi har mange miljøer i Norge som kan bidra aktivt her, sier Asphjell.

I april vil Thor Production være kommet langt nok til å gjøre valg teknologi og partnere i det videre arbeidet med kommersialiseringen. Selv om Thor Energy også har et datterselskap, Thor Mining, som eier en del mineralretter i Fensfeltet, er det ikke aktuelt på kort sikt med gruvedrift i Norge.

Det er nok thorium på verdensmarkedet som biprodukt fra annen produksjon og det er svært billig.

Uavhengig av utvalg

—Det arbeidet vi gjør i Thor Technology er ikke avhengig av konklusjonene til det statlige Thoriumutvalget som skal fremlegge sin rapport i midten av februar. Men Thor Production mener at thoriumbasert kjernekraftverk er et reelt og godt alternativ til base-produksjon her i landet. En slik utbygging vil gi store synergieffekter for eksport av norsk Thoriumteknologi, ikke minst på kompetansesiden. Det vi ser er at de viktige teknologiutfordringene allerede er på plass, men vi har en gylden mulighet til å bli med som en viktig aktør, sier Asphjell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.