En duk som slutter tett rundt båtskroget mens den ligger til kai, gjør livet surt for alger og andre snyltere som ellers trives på fritidsbåter. Dette er en dansk oppfinnelse som på sikt kan gjøre bunnstoff overflødig, skriver Ingeniøren.
Etter som de giftige bunnstoffene fases ut, trives alger, snegler, muslinger og andre smådyr stadig bedre på båtskroget. Oppfinner Steen Olsen har kommet med en algeduk av PVC. Den ligger utspent på båtplassen og båten seiles rett inn i duken etter endt helgetur. Det fører til at små og større kryp setter seg fast på duken i stedet for på båtskroget.
Når duken først er montert, tar det bare et halvminutt ekstra hver gang man legger til kai. Ekstraarbeidet består i å spenne duken tettest mulig inntil båten. Oppfinnerens erfaring etter en sommers bruk, er at det ikke ble noen begroing der duken lå tett på. En hånd-i-hanske duk kan dermed kanskje eliminere behovet for maling allerede fra neste år. Da skal han produsere duken av et mer miljøvennlig stoff enn PVC.
Denne patenten er beregnet på fritidsbåter som har fast kaiplass. Det blir litt upraktisk å ta duken med seg. Til prototypen på ni meter kostet duken omtrent det samme som et storseil, 10.000 kroner. Duker på inntil 25 meter mener oppfinneren det er mulig å produsere.