ROMFART

Utdaterte satellitter forurenser verdensrommet. Nå jobber forskere for å lage en satellitt i tre

Når satellitter brenner opp i atmosfæren, dannes forurensninger som kan sveve rundt i mange år. Forskere har funnet en løsning: en satellitt laget av tre.

Universitetet i Kyoto og selskapet Sumitomo Forestry forsker nå på hvordan man kan lage satellitter av tre.
Universitetet i Kyoto og selskapet Sumitomo Forestry forsker nå på hvordan man kan lage satellitter av tre. Foto: Sumitomo Forestry
John Edgren, Nyteknik.se
4. jan. 2021 - 17:00

Utdaterte satellitter er en del av søppelskyen som omgir jorden. Av de rundt 6000 eksemplarene i bane, anslår World Economic Forum at halvparten er inaktive.

I dag prøver de å ha en protokoll for å få skrapet av veien. Etter at satellittene har tjent sitt formål, kan de enten sendes i bane utenfor enhetene som er posisjonert lengst unna – eller sendes nedover for å brenne opp i atmosfæren.

En rekke nye romfartsselskaper har presset opp prisene for oppskytinger, og interessen for å bringe teknologi i verdensrommet er enorm. Et eksempel er Starlink. Satellittkonstellasjonen i lav bane er ment å levere internettforbindelse til hele planeten, og planen er at nettverket skal støttes av 12.000 satellitter.

Spacex-prosjekter er bare ett av mange planlagte, og når de pensjonerte satellittene en dag brenner opp, bidrar de til forurensning i atmosfæren.

Nå vil universitetet i Kyoto, sammen med Sumitomo Forestry, begynne å jobbe med en løsning for å redusere utslippene når de kommer inn i atmosfæren – en satellitt laget av tre. Det melder BBC.

– Vi er virkelig bekymret for at alle satellitter som kommer inn i atmosfæren igjen, brenner opp og skaper veldig små aluminiumpartikler som vil flyte rundt i den øvre atmosfæren i mange år. Etter hvert vil dette påvirke jordens miljø, sier tidligere astronaut Takao Doi, som nå er professor ved Kyoto-universitetet.

Det japanske selskapet Sumitomo Forestry har allerede begynt å forske på hvordan tre oppfører seg i verdensrommet, og i samarbeid med universitetet skal man innledningsvis eksperimentere med forskjellige tresorter i de mest ekstreme miljøene som kan skapes på jorden. Siden skal teknologien for satellitten utvikles, etterfulgt av en prototyp.

Artikkelen ble først publisert av NyTeknik.se.

Mye av Forsvarets kommunikasjon, blant annet for målangivelse, går via radiosystemet Link 16. nå har Forsvarets forskningsinstitutt testet ut satellittkommunikasjon for første gang.
Les også

Forsvaret testet amerikanske satellitter: – Norge er helt i front

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.