For hvert år som går dukker det opp kraftigere flaggskiptelefoner med større skjerm, høyere oppløsning og flere prosessorkjerner. Dette gjelder hovedsaklig Android-telefoner, da iPhone-modellene ikke har økt skjermstørrelsen og Windows Phone-variantene foreløpig ikke kommer med doble prosessorkjerner.
Neste uke kommer Samsungs hittil mest avanserte telefon, Galaxy S III, i butikkhyllene. Forventningene til denne telefonen er store, men i år blir de møtt av beinhard konkurranse fra HTC, LG, Sony - og én av sine egne 2011-modeller.
LES OGSÅ:
Her er telefonene du kan velge mellom i sommer - dersom HD-skjerm og massevis av kraft er på kriterielisten:
Sony Xperia S
Xperia S er en herlig telefon.
Sonys toppmodell heter Xperia S, og byr på systembrikken Qualcomm MSM8260. Denne brikken rommer to prosessorkjerner som tikker på 1,5 GHz og Qualcomms grafikkbrikke Adreno 220.
I tillegg har den et arbeidsminne på 1 GB.
Du som har fulgt med på hva som befinner seg under skallet på mobiltelefonene vet at denne maskinvaren ble sluppet på markedet allerede i fjor, der den blant annet stod i HTCs Sensation. Dette betyr ikke at den ikke holder mål i dag - tvert i mot er Xperia S en svært responsiv og kjapp telefon omtrent samme hvordan du bruker den.
Et viktig poeng her er at app-utviklere selvsagt vil ha flest mulig brukere, og de aller fleste apper er dermed skrevet for å kjøre helt glatt på maskinvare som er betydelig svakere enn den i Xperia S.
Knallskjerm
Skjermen i Xperia S er i toppklasse. Her får du 4,3 tommer med en oppløsning på 1280 x 720 piksler, noe som faktisk gjør den til den skarpeste skjermen på markedet.
Bildekvaliteten er som man kan forvente svært bra.
Telefonen leveres ellers med et romslig internminne på 32 GB, har bra lyd i musikkspiller og samtaler og et veldig bra kamera, og gir deg i det store og det hele en flott pakke til en konkurransedyktig pris - rundt 3500 kroner.
På den negative siden får du ikke støtte for minnekort, og det er fremdeles et par måneders ventetid igjen før du får den nye Android 4.0-versjonen.
Les den fullstendige testen av Xperia S
LG Optimus 4X HD
LG Optimus 4X HD har en svært lyssterk 720p-skjerm.
LG vakte oppsikt i fjor, da de slapp løs verdens første telefon med to prosessorkjerner: Optimus 2X. Nå er oppfølgeren endelig her, med en lang liste oppgraderinger.
Her får du Nvidias Tegra 3-brikke, som kjører på fire prosessorkjerner med en hastighet på 1,4 GHz. I tillegg har den en støttekjerne på 500 MHz som drar lasset når kraften ikke trengs - for eksempel i hvilemodus.
I tillegg får du den nyeste Geforce-grafikkbrikken og 1 GB arbeidsminne, og har dermed mer enn nok kraft til å kjøre absolutt alt du finner på Google Play uten antydninger til hakking.
Skjermen har en størrelse på hele 4,7 tommer, og kjører oppløsningen 1280 x 720 piksler. Bildekvaliteten er plettfri og du får friske og fine farger.
I år har LG også lagt mye mer vekt på design enn tidligere, og Optimus 4X HD er merkbart slankere enn fjorårsmodellene, samtidig som detaljer som lasergravert mønster på bakdekselet preger telefonen.
Vi er i gang med testen av Optimus 4X HD, så inntil den er klar kan du for eksempel kikke på førsteinntrykket vårt.
Telefonen vil ha en prislapp på rundt 4500 kroner når den dukker opp i butikkhyllene i nær fremtid.
HTC One X
One X er HTCs toppmodell.
HTC One X har den samme skjermstørrelsen og oppløsningen som LG-flaggskipet, altså 4,7 tommer og 1280 x 720 piksler. Også her får du en herlig bildekvalitet i en telefon som er blant det raskeste du kan oppdrive i dag.
Og det er ikke uten grunn at den er kjapp. I likhet med i Optimus 4X HD er det Nvidias Tegra 3-kraftverk som befinner seg bak fasaden her, med fire prosessorkjerner pluss en nedklokket støttekjerne.
One X har på samme måte som alle andre Android-modeller fra HTC (bortsett fra Nexus One) fått produsentens egenutviklede Sense-menysystem, som har blitt bedre og bedre for hver versjon. Dette systemet er det mest omfattende på markedet uten at det går ut over brukergleden - tvert i mot gjør HTC det meste riktig her, og du får en flott bruksopplevelse.
Listen stopper ikke på bra menysystem, herlig ytelse og flott skjerm - telefonen gjør det særdeles sterkt på multimediefronten.
Her har HTC blant annet fått på plass et veldig kapabelt kamera, som ikke bare er blant de aller, aller raskeste du får tak i - du får også veldig gode bilder.
Produsenten kjøpte i fjor opp Beats Audio, som har hatt en vesentlig rolle når lydmaskinvaren ble integrert. Resultatet er at du ved musikkspiling får svært bra lydkvalitet med massevis av trøkk.
One X leverer ellers varene på de aller fleste områder, selv om noen vil rynke på nesen over manglende minnekortstøtte og et batteri som fort tar kvelden om du presser telefonen.
Les den fullstendige testen av HTC One X
Samsung Galaxy Note
Diger telefon, diger glede.
Samsung Galaxy Note vil for mange være den eneste telefonen som gjelder, og det er på grunn av skjermen.
Denne har en størrelse på vanvittige 5,3 tommer, noe som sammen med en oppløsning på 1280 x 800 piksler gir deg bedre oversikt og mer plass enn noen andre mobilskjermer på markeded. Bildekvaliteten kan best beskrives som strålende.
At du også får med en pekepenn - kalt S-Pen - gjør at du kan jobbe svært presist med både notater og kalender - eller imponere i Draw Something, for den saks skyld.
Bred formatstøtte for både film og musikk gjør at du kan laste inn alt fra Divx-filmer til FLAC-filer og spille dem av uten konvertering eller ekstra programvare, og at telefonen i tillegg til bra skjerm også har god lyd i minijack-utgangen gjør at den fremstår som en av markedets definitivt beste multimediemobiler.
For å være i målgruppen for Galaxy Note kreves det forøvrig at du ikke er redd for å fylle ut lommene dine - for med en skjerm som dette er det ikke til å unngå at telefonen er svær.
Dersom du derimot ser på størrelsen som en ren bonus er dette et av de beste kjøpene du kan gjøre for de fire tusenlappene du må ut med for godsaken.
Les den fullstendige testen av Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy Nexus
Galaxy Nexus er fjorårets offisielle "Google-telefon".
Den offisielle Google-telefonen i fjor var Samsung Galaxy Nexus, som både var den første telefonen med Android 4.0 og den første med 1280 x 720 pikslers oppløsning i skjermen - som forøvrig er 4,65 tommer stor.
Telefonen kjører i likhet med alle andre Nexus-modeller på en helt ren Android-variant, altså totalt uten produsentspesifikke elementer i menyene. Dette vil for mange være det største argumentet for å velge denne telefonen.
Galaxy Nexus har ellers forholdsvis kraftig maskinvare, kvaliteten på skjermbildet er god og den gjør en jevnt over god jobb på de fleste områder.
Et av unntakene er kameraet, som ikke greide imponere oss noe særlig. At den ikke støtter minnekort vil også være et stygt slag i baugen for mange - kanskje særlig de som liker å fikle med alternative Android-versjoner og dermed har behov for en backup-løsning.
Uansett, synes du det frister med en brukervennlig og kjapp Android-telefon uten alskens dilldall fra produsentsiden er denne absolutt verdt å vurdere.
Les den fullstendige testen av Samsung Galaxy Nexus
Samsung Galaxy S III
Galaxy S III tar over stafettpinnen etter en av fjorårets aller, aller beste telefoner.
Samsung Galaxy S III har vært en av de store snakkisene de siste ukene, noe som ikke minst skyldes at den ble lansert så sent som 3. mai.
Dette er telefonen som har fått folk til å utsette mobilkjøpet sitt for å være sikre på at den ikke parkerer alt annet på markedet (noe forgjengeren gjorde da den kom i fjor), og nå er den bare dager unna butikkhyllene her i landet.
Samsung har som vanlig vektlagt skjermen i denne telefonen. Her får du en oppløsning på 1280 x 720 piksler, fordelt på drøye 4,8 tommer.
Maskinvaren er det også forventninger til. Under panseret i Galaxy S III finner du oppfølgeren til den råsterke Exynos 4210-brikken som stod i Galaxy S II, og med nyere grafikkbrikke og dobbelt så mange prosessorkjerner skal vi ikke legge skjul på at vi er blant dem som er spent på hvordan ytelsen er i praksis.
Av nyvinninger rent funksjonsmessig har telefonen en Siri-lignende funksjon kalt S-Voice som gjør at du kan gi den kommandoer ved å snakke til den, og at frontkameraet kan følge med på fjeset ditt og automatisk slå av skjermen når du ikke ser på den.
Et testeksemplar av Galaxy S III befinner seg i skrivende øyeblikk hos postvesenet på vei til oss, og vi forventer å få stifte bekjentskap med det nye flaggskipet i løpet av det neste døgnet.
Inntil videre kan du for eksempel lese lyntesten av Samsung Galaxy SIII.