I kjølvannet av Full City-havariet utenfor Langesund og det resulterende oljesølet har Iris (International Research Institute of Stavanger) satt i gang et nytt forskningsprosjekt, skriver Dagens Næringsliv.
Spade og bøtte
De har hentet ut prøver av oljeutslippene og skal se på hvordan miljøet er påvirket av oljesølet, hvordan mikroorganismene i sjøen reagerer, om miljøet i havet klarer å komme seg igjen og hvor lang tid det eventuelt tar.
Iris-direktør Anna Aabø sier til avisen at det er oppsiktsvekkende at Norge fortsatt operer med spade og bøtte som noen av de viktigste redskapene ved oljesøl.
– I tillegg panikk-bevilges millioner av kroner for å vaske fugler og trykkspyle steiner og svaberg. Hvor er pengene til forskning og utvikling av beredskap som ivaretar økosystemene, det som virkelig teller i den store sammenhengen? Vi mener det må brukes mer penger på å forske frem kunnskap som gjør at vi kan hjelpe naturen til å bli frisk igjen, sier hun til DN.
Helhet
Hun mener forskning som ser på de langsiktige konsekvensene må vektlegges mye sterkere enn i dag.
– Vi er litt oppbragt over at det estetiske går foran. Vi må se på helheten, sier Aabø.
Iris har så langt hentet ut ni prøver fra Full City-omgivelsene, og skal hente nye hver sjette uke, for å kartlegge hvordan miljøet endrer seg.