Posthuset blir navnet etter ombyggingen. Tårnene blir fire og seks etasjer høyere enn dagens bygning og vil komme på høyde med Oslo Plaza. En glassflate skal forbinde de to tårnene.
Entra Eiendom kjøpte Postgirobygget av Posten for 530 millioner kroner for snart to år siden. Selskapet regner med å bruke rundt 400 millioner kroner på oppussing og ombygging.
To krav som ble stilt av selgeren forut for salget, blir etterkommet: Kjøperen må holde seg til intensjonene i arkitektforslaget som forelå, og Posten får leie tilbake syv etasjer i eiendommen. Åke Larsson Construction vant anbudskonkurransen og er allerede godt i gang med den innvendige ombyggingen av huset.
Eksklusive kontorer
Arkitektens forslag går på å lage en spalte i nord- og sydfasaden med glasspassasje mellom. Sammen med glasspåbygget på toppen av de to tårnene, vil dette gi et lettere og luftigere preg på høybygget . Selv etter terrorangrepet mot de to berømte tvillingtårnene i New York i september, har eiendomsutvikleren tro på prosjektet. - Vi skal gjøre dette til et enestående eiendomsprosjekt. Når Posthuset står ferdig, vil ikke publikum tro at det var mulig. Vi skal bygge Oslos mest eksklusive kontorer med fantastisk utsikt i et spennende nabolag, sier administrerende direktør Erik Løfnes i Entra Eiendom.
Fra det nye Posthuset ser man stort sett hele Oslo by, og nesten hvor man befinner seg i Oslo, vil man kunne se bygget. På toppen av huset planlegges en takterrasse som blir åpen for publikum. Løfnes er også opptatt av byutviklingen omkring Posthuset. Med ny opera, hotell, flytog og middelalderpark i nærheten håper han dette området vil få et mer innbydende preg også på gatenivå: - Vi ønsker å åpne oss mot gateplanet. Den utvendige betongbroen på plan 2 blir fjernet, og det blir nye fasader mot Biskop Gunnerus gate i 1. og 2. etasje.
2500 arbeidsplasser
I snitt vil 90 mennesker få plass i hver etasje, og totalt kan 2500 mennesker få arbeidsplassen sin i det 50.000 kvadratmeter store bygget. Oslobyråd Ann Kathrine Tornås er postivt på planene.
Siden 1975 har Postgirobygget med sine 20 etasjer vært et upopulært landemerke i byen. Etter ombyggingen håper byråden det skal fremstå som et mer positivt blikkfang. Tornås regner med at reguleringsplanen for området går greit gjennom byrådet og at det dermed bare er for utbygger å gå i gang.
Beholder fasaden
Den brune fasaden på bygget beholdes, men friskes opp med nye vindusglass og aliminumsprofiler. - Fasadene var av så god kvalitet så det ville vært miljømessig helt feil å skifte ut platene bare fordi vi ønsket å endre farge, sier Løfnes. Alle vinduer skiftes imidlertid ut. Dette gjøres fordi enkelte av vinduene er punkterte og for å få høyisolerglass med solavskjerming i glassene. De utvendige markisene skal erstattes med innvendige persienner. Løfnes er overbevist om at bygget vil fortone seg helt annerledes for publikum med den nye glasspalten i midten og med ekstra glasshatt på toppen av tårnene.
Slissen skal lages ved å skjære ut så mye av dekkene man kan før stivheten svekkes. De gjenstående dekkene skal senere fungere som "glassbroer" mellom tårnene på hver etasje. Ifølge prosjektleder er det ikke fare for sideveis ustabilitet selv om man fjerner noe av dekkene. Stivheten ivaretas ved at at man lager broer i hver etasje mellom de to byggene.
HRTB Arkitekter står for ideen til ombyggingen.
TU var med
Teknisk Ukeblad var også til stede for 25 år siden da Postgirobygget reiste seg. Den gang var det Norges største bygg, med store mengder avansert teknisk utstyr til intern transport og videre behandling av posten. En annen nyhet var EDB-overvåkning av det tekniske anlegget.
I 1975 var det lansert planer om å anlegge Norges første takbarnehage på toppen av lavbygget i tilknytning til Postgirobygget. Disse planene ble imidlertid skrinlagt.