Oljefondet bør utelukke selskaper som i alvorlig grad skader klimaet, mener et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg, som ikke vil utelukke kullselskaper generelt.
Nytt kriterium
I rapporten foreslår ekspertgruppa et nytt kriterium for utelukking og observasjon av selskaper fra Statens pensjonsfond utland (SPU) – også kjent som oljefondet.
– Selskaper kan utelukkes fra fondets investeringsunivers dersom det er en uakseptabel risiko for at selskapet bidrar til eller er ansvarlig for «acts or omissions that, on an aggregate company level, are severely harmful to the climate», heter det.
Det bør være en høy terskel for utelukkelse, i samsvar med terskelen som er etablert for utelukkelse etter andre kriterier, og avgjørelsene skal tas av etikkrådet, mener ekspertene.
– Kull- og petroleumsselskapenes energiproduksjon, energibruk eller karbonutslipp kan ikke sies å være i strid med alminnelige etiske normer. Produsentene er del av et integrert system – vanskelig å se at de er mer uetiske enn konsumentene.», skriver ekspertgruppa.
God eier
– Spørsmålet er ikke om investorer vil eie disse selskapene, men hvilke investorer som er gode eiere i et finansielt og etisk perspektiv, og SPU har alle muligheter til å være en «god» eier, heter det videre.
Rapporten ble overlevert til finansminister Siv Jensen (Frp) onsdag. Hun takket gruppa for raskt arbeid.
Bellona skuffet
Bellona er skuffet over ekspertkonklusjonen om at oljefondet ikke bør trekke seg ut av kullselskaper.
– Norge må snarest trekke våre sparepenger ut av forurensende kullindustri som ikke har karbonfangst- og lagring dersom vi skal hevde å være en pådriver i klimaspørsmål, sier Hauge.
Han mener konklusjonen til ekspertgruppa, som onsdag overleverte sin rapport, er i konflikt med flertallet på Stortinget.
– Bellona mener Venstre og Kristelig Folkeparti straks må søke flertall med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet for å trekke oljefondet ut av kull. Når KLP i Norge og Rockefeller Foundation i USA greier det, bør også det norske oljefondet greie det, sier Hauge.