INDUSTRI

Dyre maskiner står ubrukt flere dager i uken. Snart kan de leies gjennom denne tjenesten

Utvikler «Airbnb» for maskiner.

Kostbare maskiner står ubrukt: Karsten Moholt  AS utvikler en «Airbnb for industrimaskiner. Her er skisser for hvordan Maskindeling.no vil se ut.
Kostbare maskiner står ubrukt: Karsten Moholt AS utvikler en «Airbnb for industrimaskiner. Her er skisser for hvordan Maskindeling.no vil se ut. Bilde: Karsten Moholt
Marius ValleMarius ValleJournalist
21. aug. 2016 - 18:00

Snart kan bedrifter leie kapasitet av hverandre, basert på en Airbnb-modell. Det er i alle fall planen, som er utarbeidet av Karsten Moholt AS.

– Det står dyre maskiner som ikke er i bruk store deler av døgnet rundt omkring. Det gir ikke norsk industri god global konkurransekraft.

Det sier Linn Cecilie Moholt, administrerende direktør i Karsten Moholt AS, til Teknisk Ukeblad.

Hun tror deling av ledig kapasitet kan gi norske bedrifter en vinn-vinn-situasjon. Eierne av maskinene kan få inn penger, og de som leier slipper å investere i dyrt utstyr.

Hun forteller at de selv har dyre maskiner som kan være i bruk bare noen få dager i uken. Kunder og leverandører – og konkurrenter – kunne utnyttet denne kapasiteten.

Lett å investere med oljepenger

Siden det har vært mye penger i oljen, har det gjerne vært lønnsomt for bedrifter å investere i eget produksjonsutstyr som sjeldent brukes. Dette utstyret står gjerne mer ubrukt nå enn tidligere.

– Det er ikke tvil om at industrien på Vestlandet har vært mer oljedrevet enn i andre deler av Norge. Oljebransjen er veldig applikasjonsspesifikk. Det er små serier, og mye skreddersøm, sier Moholt.

Hun mener at dyre maskiner som står ubrukt rundt om i industribedrifter er en utfordring for norsk industris evne til å konkurrere. Det er vanskelig å hevde seg internasjonalt dersom alle sitter på hver sin tue.

Derfor er tiden moden for at delingsøkonomien, som har gitt oss tjenester som Uber, Leieting, Nabobil og Airbnb, kan finne en plass i norsk industri, tror hun.

Om andre som kunne hatt behov for utstyret fikk tilgang til det når det ikke var i bruk, kunne det generert en inntekt for eieren, samtidig som andre bedrifter slapp å investere i utstyr.

– Gründere kan også få tilgang til maskiner de trenger i en kritisk oppstartsfase, sier hun.

Airbnb-modell

Karsten Moholt har allerede utarbeidet skisser til Maskindeling.no. <i>Foto: Karsten Moholt AS</i>
Karsten Moholt har allerede utarbeidet skisser til Maskindeling.no. Foto: Karsten Moholt AS

Karsten Moholt AS fikk idéen til en deletjeneste i vår, og registrerte domenet Maskindeling.no. De satte så i gang planleggingen, og gikk ut fra en Airbnb-modell. 

– Ideen er inspirert av Kongsberg gruppen sitt initiativ Rådslag Norge 6.0, som har lansert Norsk Toppindustrisenter, forteller Moholt.

I Maskindeling er det tegnet ut hvordan man skal kunne søke geografisk, legge inn maskiner, hvilke typer maskiner det er snakk om, når de er ledige og hva prisen er. Det skal også kunne legges inn om maskinene må bookes med personell, eller om man kan ta med eget personell.

– Det er stor interesse for å dele ressurser. Alle vet at det står mye maskiner rundt omkring, men ingen vet hva som står hvor, sier Moholt.

– Vi har for eksempel et stort vakuumtrykkanlegg. Jeg tror ikke det er behov for flere slike i Norge. I stedet for at flere må investere i slike anlegg, bør vi fokusere på å øke konkurransekraften til norsk industri ved å dele på det vi har i stedet for å konkurrere mot hverandre internt, sier Moholt.

At det vil være situasjoner hvor norske bedrifter vil konkurrere mot hverandre er åpenbart, men Moholt tror det er bedre for alle at ti bedrifter deler på ett vakuumtrykkanlegg enn at ti bedrifter investerer hvert sitt.

Hun forteller at tilbakemeldingene på idéen så langt har vært utelukkende positive.

Finnes på Raufoss

Et lignende initiativ finnes på Raufoss, hvor konkurrerende industribedrifter har funnet sammen for å dele på sine produksjonsressurser. Moholt ser for seg at Maskindeling kan gjøre det samme for industri over hele landet.

– Noen vil nok syns at det er litt spesielt, men tidene er nok en pådriver for å tenke nytt. Har det vært mulig på Raufoss, så må det være mulig for hele landet, sier Moholt, som tror det kan være skjerpende for norske industribedrifter å jobbe sammen og dele informasjon, sier Moholt.

Spilt inn til Toppindustrisenteret

I løsningen skal bedrifter kunne legge inn detaljer om utstyret de gjør tilgjengelig. <i>Foto: Karsten Moholt AS</i>
I løsningen skal bedrifter kunne legge inn detaljer om utstyret de gjør tilgjengelig. Foto: Karsten Moholt AS

Idéen er spilt inn til Toppindustrisenteret, som synes det er interessant.  Senteret er nå inne i en prosjektfase for konkretisering og maskindeling vil bli vurdert i denne fasen.

I første omgang skal det utvikles en fungerende betaversjon, og ønsket er å få tjenesten på markedet i løpet av året. 

Tjenesten skal formidle kontakt, og ta en provisjon for å drifte og administrere portalen. 

Industrien ønsker å tenke nytt

Moholt sier at løsningen har blitt godt mottatt blant andre i industrien. Foto: Marius Valle <i>Foto:  Marius Valle</i>
Moholt sier at løsningen har blitt godt mottatt blant andre i industrien. Foto: Marius Valle Foto:  Marius Valle

– Hovedregelen er nok at vi har en jobb å gjøre på global konkurransekraft og effektivitet. På sikt kan dette være en måte å ta inn ny teknologi i bedriftene. Når det skal investeres i nytt utstyr, kan man undersøke om det allerede finnes i portalen. Og om man skal investere, kan man undersøke om andre vil ha behov for det, slik at det kan gjøres tilgjengelig.

Gode idéer kommer gjerne ut av dårlige tider. 

– I dårlige tider verner man gjerne om det man har. Men vi er nødt til å tenke nytt. Det opplever jeg at folk ønsker nå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.