Fregatten KNM Helge Ingstad trente da den kolliderte med tankskipet Sola utenfor Øygarden i Hordaland.
I en nyhetsmelding om ulykken, skriver NATO at KNM Helge Ingstad «seilte i indre fjorder for navigasjonstrening» da den kolliderte med tankskipet.
– De navigerte med en vaktsjef og en assisterende vaktsjef. En vaktsjef er utdannet navigatør, mens en assisterende vaktsjef ikke er fullverdig opplært, sier Torill Herland, kommandørkaptein og kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, til NRK.
NATO-kommandør Denver Applehans, som selv deltok på øvelsen Trident Juncture i Trondheim, der KNM Helge Ingstad» også var, bekrefter dette overfor kanalen.
Fikk klare advarsler
Fregatten KNM Helge Ingstad fikk klare advarsler fra tankskipet Sola over radiosambandet før de koliderterte.
VG har publisert en lydlogg fra radiokontakten mellom skipene. Den viser at det ble opprettet kontakt mellom skipene ett minutt før det smalt.
Uten å være sikker på om det er fregatten som kommer mot dem, spør «Sola TS» om det er «Helge Ingstad» som kommer mot dem. Dette bekrefter krigsskipet fem sekunder etter.
I tiden som følger ber tankskipet fregatten gjentatte ganger om å dreie kursen mot styrbord.
Svaret fra fregatten er: «Da går vi for nærme blokkene.»
«Svinge styrbord, hvis det er du som kommer. Altså, du har ...», svarer «Sola TS» blant annet.
Senere gir tankskipet følgende beskjed: «Helge Ingstad! Drei!», før de tre sekunder etter sier: «Det blir en kollisjon her da».
Kontakten med «Helge Ingstad» blir sporadisk etter dette, og det ljomer kraftig fra fregattens alarmer. «Vi har slått alarm. Prøver å få kontroll på situasjonen», sier de til vaktsentralen, ifølge VG.
Havarikommisjonen har sikret elektronisk informasjon
Havarikommisjonen har fått tak i datalogger og elektronisk informasjon fra den havarerte fregatten. Nå skal materialet analyseres.
Avdelingsdirektør Dag S. Liseth i Havarikommisjonen vet foreløpig ikke om datamaterialet inneholder lydopptak av hva som ble sagt på broen da fregatten kolliderte med tankskipet Sola.
– Jeg er ikke helt kjent med innholdet ennå. Dette er ting vi sitter og analyserer for å se om det kan bidra til å forstå hendelsesforløpet. Noe av det vi har fått fra skipet er datalogger, sier han.
Havarikommisjonen har også sikret seg data fra tankskipet Sola. Skipet hadde installert en såkalt Voyage Data Recorder (VDR) som tar opp lyden på broen.
– Den registrerer også data fra radaren og andre instrumenter, sier Liseth.
Foruten informasjonen fra skipene, har Havarikommisjonen intervjuet besetningen i begge båtene og samlet inn mye elektronisk informasjon, deriblant fra sjøtrafikksentralen i Fedje.
– Nå skal vi sette sammen denne informasjonen til en helhet, slik at vi kan begynne å forstå hendelsesforløpet. Foreløpig er det fragmenter som vi setter sammen. Vi sitter på mye info, men vi er ikke i stand til å si noe nøyaktig om hendelsesforløpet, sier Liseth.
- Fregatten fikk flere advarsler: Svarte at de hadde full kontroll
Stoltenberg: Håper Norge igjen får fem fregatter
NATO-sjef Jens Stoltenberg håper Norge får tilbake full slagkraft på fregattflåten etter at KNM Helge Ingstad ble satt ut av spill gjennom kollisjon.
– NATO har jo mange skip, så det er ikke sånn at vi er avhengige av den ene norske fregatten. Men jeg håper jo at Norge finner en måte å håndtere dette på, sånn at man kommer tilbake til en situasjon hvor man igjen har fem fregatter, sier Stoltenberg til TV 2.
Det er ennå uvisst om Helge Ingstad noen gang blir sjødyktig igjen etter kollisjonen med tankskipet Sola natt til torsdag.
– Fregattene er viktige for Norge, viktige for NATO, fordi det er veldig moderne systemer som NATO har hatt glede av. Enten det er i kamp mot pirater i Adenbukta eller for å frakte kjemiske våpen ut av Syria. Eller i NATOs stående maritime styrker, sier Stoltenberg.
Også Norges statsminister, Erna Solberg (H), håper å gjenreise slagkraften i marinen. Men med én fregatt ute av spill, er ikke forsvarsevnen ødelagt, påpeker hun.
– Det er ikke én fregatt fra eller til, som er avgjørende på kort sikt. Men på lang sikt må vi sørge for at vi har en marine med stor nok kapasitet til at det fungerer, sier hun til kanalen.