Vaksiner har reddet milliarder. Nå lages de raskere og tryggere enn noensinne

Covid-19 gir oss en påminnelse om hvor viktig vaksiner har vært for menneskeheten – og for husdyr også.

På Covid-avstand: I dag snakker vi med mikrobiologi Sigrid Bratlie om utviklingen av vaksiner og den nye mRNA- og DNA-teknologien
På Covid-avstand: I dag snakker vi med mikrobiologi Sigrid Bratlie om utviklingen av vaksiner og den nye mRNA- og DNA-teknologien Foto: Sebastian Hagemo
21. jan. 2021 - 20:30
Background image blurred
Teknisk sett

Teknisk sett

En podkast om teknologi, av Teknisk Ukeblad

Gå til podkasten

Sjelden har det norske folk lengtet så mye etter å bli stukket i armen. I snart et år har vi levd med trusselen fra Covid-19 hengene over oss og vaksinen er eneste farbare utvei.

Dette er på langt nær nytt. I løpet av de første 75 årene i forrige århundre døde 300 millioner mennesker av kopper før viruset døde ut fordi så mange var vaksinert. I menneskets historie har sannsynligvis milliarder bukket under for denne knøttlille morderen.

Vaksiner er kanskje den viktigste oppfinnelsen mennesket har gjort. Masse dødelige og ødeleggende sykdommer er borte, og det er knapt mulig å tenke seg hvordan folk hadde det på grunn av trusler fra bakterier og virus for hundre år siden.

I snart 250 år har vi utviklet og forbedret vaksiner. Vi lurer og lærer opp kroppens immunsystem til å angripe de sykdomsfremmende mikroorganismene ved å vise frem noe ufarlig som likner på dem. Det er altså ikke vaksinen som gjør at vi ikke blir syke, men at «immunsystemet har fått «utdannelse» av vaksinen. Med Covid-19 tar vi i bruk en helt ny vaksineteknologi. En som er mye raskere å utvikle og tryggere enn noen foregående.

I dag snakker vi med doktor i mikrobiologi Sigrid Bratlie.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Forbrukeremballasje er den største kilden til Norges plastutslipp, viser en fersk studie.
Les også

Sånn kan Norge gå foran for å kutte plast

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.