Norsk kunnskap innen vannsektoren bør samordnes bedre slik at vi unngår å tilby verden fragmentert norsk vannkompetanse! Dette var hovedbudskapet fra statsråd Einar Steensnæs på Verdens vanndag.
Landet har mange aktører både fra myndighetene, FoU, konsulenter, næringsliv og frivillige organisasjoner. Derfor begynte Utenriksdepartementet i fjor å samordne norsk vannkompetanse.
Miljøvernminister Børge Brende pekte på at veksten i verdens industri ikke må føre til tilsvarende økning av vannforbruk. Trenden er at vannforbruket vil stige med 40 prosent de nærmeste årene - og bare en prosent av ferskvannsressursene er tilgjengelig for mennesker.
Først når kilden er tom, innser vi verdien av vann, sa han og viste til vedtak i Johannesburg som fastslo at antall uten tilfredsstillende drikkevann og sanitærforhold må halveres innen 2015.
Liv eller død
- Halvparten av sykesengene i verden er belagt av mennesker med vannrelaterte lidelser, og 10.000 dør hver dag av slike sykdommer! 1,2 milliarder mennesker har ikke tilstrekkelig tilgang på rent vann og dobbelt så mange har uforsvarlige sanitærforhold. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson benyttet markeringen av Verdens vanndag til blant annet å minne om disse uverdige forholdene.
Hun mente faren for at vi vil oppleve kriger utkjempet for å vinne herredømme over vann, var overdrevet. Tvert i mot så hun flere tilfeller der vannressurser danner grunnlag for samarbeid.
For å avklare regulering og utnyttelse av felles vassdrag, samarbeider ulike folkegrupper og land. Over 3600 internasjonale avtaler er inngått om delte vannressurser. Dermed er det lagt et grunnlag for videre samarbeid.
World Water Forum samlet 7000 delegater i Kyoto nylig for å drøfte verdens vannproblemer. Hilde Frafjord Johnson ledet Norges delegasjon.
Hun sier forumet var vellykket, selv om den offisielle ministererklæringen ikke var sterk nok. Særlig var det mange fruktbare, uformelle møter.