Det er et sikkert vårtegn når høytrykkspyleren tas frem.
Store beist, med stadig flere bars trykk, durer om kapp med småfuglene.
Alle store gutter (for her er gutta i stort flertall) må ha en slik til bilvasken, båtpussen og til å vaske fasaden på huset og gårdsplassen med.
Aldri er det vel lettere å be en mann om å utføre renhold enn når det involverer kvalitetstid med høytrykkspyleren.
Salget av høytrykkspylere går så det suser. I fjor ble det solgt 63 000 enheter og forbrukermarkedet tok 55 000 av dem. Tallene så langt fra årets sesong tyder på nok et rekordår. Mange oppdaget høytrykkspyleren på slutten av 80-tallet og det antas at over en halv million fremdeles er i aktivt bruk.
Hjertet i høytrykkspyleren er selvfølgelig pumpen. De billigste modellene, som i enkelte tilfeller selges helt ned i 500 kroner, har en pumpe av formstøpt plast. På tross av at de leverer opptil 100 bars trykk, er holdbarheten god.
Likevel kan de ikke måle seg med den kvaliteten og holdbarheten som mer påkostede modeller med messingpumpe kan tilby. De billigste maskinene har svært få driftstimer i gjennomsnitt og det bidrar til at de varer i mange år.
Vaskekraft
Det er flere parametere som avgjør hvor god vaskeeffekt en høytrykkspyler har. Det de fleste faller for er selvfølgelig trykket i bar. Men som hestekrefter på en bil, og sider per minutt på en blekkskriver, er dette en parameter du bør vurdere med en klype salt.
- Det aller viktigste for brukeren er vaskeresultatet, og det er avhengig av mer enn trykket, sier teknisk sjef i Kärcher Norge Per Blankevoort .
Han peker ut selve dysen som den aller viktigste parameteren og sier at måten den former vannstrålen på er avgjørende for resultatet. Dysen skal både forme strålen slik at den gir best mulig effekt og den må være designet slik at den absorberer minst mulig av energien i trykket.
Når du først har en god dyse gjelder det å holde trykket oppe helt frem til dysespissen og dernest pøse på med størst mulig volum. Avgjørende for resultatet er hvordan høytrykkspyleren turnerer kombinasjonen av disse tre parameterne.
Mye lurium
Det er et voldsomt prispress i dette markedet og de aller billigste modellene er produsert i Kina.
- De behøver ikke være dårlige, men de tekniske data stemmer ikke alltid, sier Blankevoort. Billigmodellene oppgir gjerne trykket ut fra pumpen og da må man være klar over at dette er mye lavere enn ved dysespissen. Kombinert med en mindre effektiv dyse gir det et dårlig vaskeresultat.
Kärcher er verdens største produsent, med 60 prosent markedsandel.
- Svært ofte ser vi at to modeller med samme trykk og volum gir helt ulikt resultat. Selv om de ikke gir det lovede trykket ved dysen, er det selve utformingen av dysen som er det største problemet. Du får det du betaler for, understreker Blankevoort.
Stråleform
Når vannet forlater dysen taper det energi. Jo mer strålen spres ut, jo raskere er trykkfallet. En konsentrert punktstråle taper lite slagkraft, men er så energirik at den kan gjøre skade der den treffer. Kärcher har utviklet en mellomting mellom en vanlig sprededyse og en punktstråle i form av en rotordyse.
En trykkdrevet mekanisme roterer en punktstråle 5-6.000 ganger i minuttet og resultatet er en kombinasjon av punktstrålens slagkraft og sprededysens evne til å behandle en flate.
- Dette er kraftige saker og ikke noe du setter rett på panelbordene eller billakken, sier Blankevoort og maner til forsiktighet med rotordysen.
Trykk og volum
Høytrykkspylere som selges til vanlige brukere, har et trykkområde fra 100 til 150 bar og et volum fra 330 til 550 liter i timen. - Høyere trykk enn dette er ikke noe poeng til vanlige formål, og det kan være farlig, sier Blankevoort.
Til det profesjonelle markedet selger Kärcher modeller med trykk opptil 1500 bar, men med mindre du vil fjerne lakken på bilen eller panelet på huset, er ikke slike modeller noen god ide i husholdningen. Det som begrenser ytelsen i forbrukermodeller er først og fremst sikringen. De fleste modellene klarer seg med en 10 amperes kurs. Vil du ha den største vannpistolen i gata, må du ty til en 16 amperes kurs. De færrest av oss har mer strøm å by på med mindre du vil koble fra stekeovnen.
Det er trykket som løsner skitten og det er volumet som fjerner den. På tross av kraften, kommer en høytrykkspyler til kort på volumsiden målt mot en vanlig hageslage. Sistnevnte presterer ikke mer enn tre til fire bar, men kan levere syv til ti ganger så stort vannvolum. Derfor kan enkelte jobber, der skitten ikke klamrer seg fast, være bedre tjent uten en volumbegrensende, kilowatthungrende mellommann.
Varme og kjemi
I tillegg til trykk, volum og stråleform, er vaskemidler og varmvann to faktorer som gjør vei i vellinga. Du kan gjerne koble høytrykkspyleren til varmvannet, men med mindre den har en metallpumpe, bør du begrense varmen til 40 grader. Ellers kan du gå opp til 60 grader. Varmt vann løsner olje mye bedre enn kaldt. Litt større modeller har gjerne egne tanker for vaskemidler, som finnes i alle slags varianter, enten det dreier seg om vask av bilen, huset eller terrassen.
Er du en skikkelig høytrykkspylerentusiast, bør du også ta en titt på alt ekstrautstyret du kan få. Det finnes utstyr som tilsetter sand til strålen og som effektivt fjerner rust, egen terrassevasker med to roterende dyser og andre godsaker som hører hjemme i våpensamlingen.