– Denne her er litt morsom, humrer forsker Odd Harry Arnesen og viser bilde av en lydkanon som kan sende ut en svært ubehagelig «røykvarslertone» i et ekstremt høyt lydnivå.
Målet med et slikt våpen er å holde folk på avstand, og har blant annet vært testet ut på skip til havs.
I høst brukte en norsk kaptein lydkanonen (Long Range Acoustic Device, LRAD) da cruiseskipet han førte ble angrepet av pirater utenfor Somalia.
LRAD er utviklet for det amerikanske militæret etter at krigsskipet USS Cole ble angrepet utenfor Yemen i 2000.
KFOR skjøt sjåfør
Norske soldater møter stadig oftere sivilbefolkningen ansikt til ansikt i utenlandske militære operasjoner. Noen ganger blir konsekvensen fatal for sivilbefolkningen.
I april 2004 skjøt og drepte norske KFOR-styrker en sjåfør av en lastebil som var i ferd med å kjøre rett gjennom de norske styrkene.
Her kunne for eksempel en X-Net spikermatte blitt brukt i stedet.
– En bil som kjører i nitti holder nitti også etter at han har kjørt over en vanlig spikermatte. Denne typen spikermatte kveiler seg imidlertid opp og låser hjulene for å sikre hurtig stans, poengterer Arnesen.
Paintball med chili
De siste månedene har forsker Odd Harry Arnesen ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) testet ut en rekke nye våpen som Forsvaret skal ta i bruk.
I tillegg til X-Net-matten og lydkanonen har Arnesen blant annet skutt med paintballgeværer. Poenget er å identifisere opprørere eller spesielle biler ved å fargelegge dem kraftig med store kuler med fargestoff.
Paintballgeværer som inneholder chilipepper har også blir testet. Poenget med disse er å forstyrre motstanderen med kraftig hosting og ubehag når de blir truffet.
Strømpistoler som politiet i USA og Storbritannia har tatt i bruk er også aktuelt å bruke mer for norske soldater i utenlandsoppdrag.
Avgjør i høst
I høst vil Forsvaret avgjøre hvilke type mindre dødelige våpen de skal ta i bruk.
USA har også utviklet strålevåpen som sender ut mikrobølger på 94 GHz. Strålingen gir svie i huden, men skal ifølge amerikansk forskning ikke gi langstidsskadevirkninger.
Amerikanerne har også utviklet kraftige laserlys som blender motstanderen. Arnesen tror ingen av disse systemene er aktuelle for norske soldater.