I Norge bruker vi om lag 8,4 TWh fossile brensler til oppvarmingsformål i bygg.
Dersom dette forbruket erstattes av grunnvarmepumper, vil den norske fornybarandelen øke fra 59,91 prosent til 62,53 prosent, ifølge en rapport Adapt Consulting har laget på oppdrag fra Norsk Varmepumpeforening og Norsk Teknologi.
Forhandler
Norge forhandler nå med EU om hvordan fornybardirektivet skal implementeres.
Dersom EUs egen beregningsmetodikk legges til grunn, vil Norge ifølge studien måtte øke sin fornybarandel fra 59,91 prosent i 2005 til 73,90 prosent i 2020.
Les også: EU avviser kontroll av varmepumper
Mye el
Forbruket av elektrisitet til oppvarming av bygg utgjør ca. 37,8 TWh. Dersom 10 prosent av dette forbruket konverteres til bruk av grunnvarmepumper, vil Norges fornybarandel øke til 61,12 prosent, ifølge rapporten.
Ved bruk av vann- og luftvarmepumper vil fornybarandelen øke noe mindre enn ved bruk av grunnvarmepumper.
Teoretisk potensial
Dersom alt fossilt brensel og 97 prosent av elektrisk oppvarming konverteres til bruk av grunnvarmepumper, kan Norge potensielt oppfylle et krav om 73,9 prosent fornybarandel i 2020.
Men dette er ikke realistisk på grunn av kostnadene og mangelfull infrastruktur for vannbåren varme i den eksisterende bygningsmassen, understrekes det i rapporten.
EU har foreløpig ikke vedtatt noen modell for å kunne beregne bidraget fra varmepumper til økt nasjonal fornybarandel, men ifølge fornybardirektivet skal en slik modell på plass innen 2013.
Den europeiske varmepumpeforeningen har foreslått en modell som er til vurdering i EU, og det er denne beregningsmetodikken rapporten tar utgangspunkt i.
Utbredt feilmerking av varmepumper
Billigere enn vind
Daglig leder Mats Eriksson i bransjeforeningen VKE (Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi) i Norsk Teknologi mener varmepumper er å foretrekke framfor dyrere vindkraft.
– Vi må få fram alternativene til å bare tenke ny produksjon, sier han.
Rapporten sier ingen ting om hvor mye varmepumpeutbyggingen ville koste.
– Det er store forskjeller i kostnadene fra prosjekt til prosjekt. Poenget med rapporten er å vise potensialet. Når man ser hvor mye støtte som gis via elsertifikatmarkedet, burde politikerne støtte dette også, sier Andreas Aamodt i Adapt Consulting, som har laget rapporten.