Ingen av varmepumpene i testen er klare vinnere. Det er kun noen hundrelapper på strømregningen som skiller de ulike pumpene fra hverandre.
Unntaket er varmepumpen fra Foma som kommer klart dårligst ut, skriver Forbrukerrapporten .
Valg av varmepumpe avhenger derfor av klimaet du bor i. Og ikke minst hvilken pålitelig leverandør som kan gi en gunstig pris. For å gjøre det enkelt å sammenligne varmepumpene, har vi tenkt oss at vi monterer dem i et hus som så flyttes rundt i ulike klimasoner. Rent praktisk er testen utført ved at utedelen er montert i et kjølerom der temperaturene kan varieres mellom pluss sju og minus atten grader.
Innedelen er montert i et annet kammer, der temperatur og varmetap kan styres. Dermed er det mulig å teste hvor effektive og økonomiske de ulike varmepumpene er under like forhold. Testen er utført i henhold til godkjente vitenskaplige metoder. I tillegg har importørene vært invitert til å delta under installeringen, slik at det ikke skal være tvil om at utstyret er korrekt montert. Konklusjonen er at ingen pumpe er best under alle forhold.
Store variasjoner på varmepumpene
Varmepumpene er mest effektive i temperaturområdet minus sju til pluss sju grader.
Når utetemperaturen synker under minus ti grader, avgir pumpene stadig mindre varme i forhold til den strømmen som tilføres. Og ved utetemperaturer under minus 20 grader, avgir pumpene ikke særlig mer varme enn den tilføres i form av elektrisitet, slik at det da lønner seg å stoppe pumpene.
Dette betyr at varmepumper er best egnet som hovedvarmekilde i områder med forholdsvis milde vintrer. I innlandet Østafjells og lengst i nord vil man ved bruk av varmepumpe få mange dager som krever at man kombinerer varmepumpen med bruk av annen fyring. Produsentene av pumpene i vår test anbefaler heller ikke bruk av pumpene når temperaturen synker under minus 20, noen skruer seg dessuten av automatisk ved slike temperaturer. Den årlige besparelsen øker likevel i områder med kaldt klima, noe som skyldes at fyringssesongen varer lenger.
I vår beregning bruker vi strømpris på 75 øre/kWh. Beregningene er utført ved å simulere installasjon i et godt og et dårlig isolert hus, som så er tenkt flyttet mellom tre steder med ulikt klima. Siden testen er utført i Sverige, er det brukt svenske klimadata. Ved hjelp av Meterologisk institutt har vi tilpasset disse til Norge. Beregningene baserer seg på at varmepumpene kjøres så lenge utetemperaturen ligger mellom minus 15 og pluss 17 grader. Tallene gir kun en pekepinn om hvor mye du kan spare. Men forutsatt at du utnytter pumpen optimalt, vil det ta mellom fire og seks år å tjene inn investeringen på strømregningen.
Så mye sparer du med de ulike varmepumpene i testen:
Årsvarmefaktoren viser hvor mye varme pumpen gir i forhold til den tilførte energimengden som trengs for å varme opp huset gjennom fyringssesongen. Høy årsvarmefaktor betyr at pumpen klarer å levere mer av det totale varmebehovet, eller sagt på en annen måte at behovet for annen tilleggsfyring avtar.
Se vedlagt Excel-ark "Besparelser" for full oversikt.
Det er viktig å være klar over at årsmiddeltemperaturen varierer mye, selv innen samme kommune. I Oslo er den ca 6 grader i sentrum, men bare 3,4 grader på Tryvann.
Temperaturforholdene der du bor finner du på: www.met.no/observasjoner
Varmepumper på nett:
www.enova.no
www.forbrukerportalen.no
www.novap.no
www.enok.no
Sjekkliste før du investerer:
- Har leverandøren godt renommé?
- Be om referanser og sjekk dem!
- Be om pris inkludert montering.
- Inkluderer monteringen etterkontroll?
- Er leverandøren sertifisert kjølemontør, helst med godkjenning fra Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).
- Sjekk at pumpen er stor nok for ditt behov. Det er bedre å kjøpe en pumpe som er for stor enn for liten.
- Sjekk at varmepumpen er tilpasset norsk vinter. Den bør ha varmekabel i bunnpanne/ dreningskanal
- Få spesifisert at pumpen passer til klimaet der du bor. Noen produsenter skriver at pumpene deres ikke tåler saltholdig luft, noe som er vanlig lang kysten.
- Sjekk at pumpen har trinnløs regulering/ inverter.
- Pumpen bør ha R410A som kjølemedium.
- Inngå skriftlig kontrakt og ta med alle løfter fra leverandør.
Les også: Ny test - velg riktig varmepumpe