KLIMA

Varmere hav - kaldere periode på vei

Espen Leirset
21. mars 2007 - 14:40

Om vinteren er det vanligvis 5,6 grader på 30 meters dyp i Sognesjøen.

Under en måling den tredje februar var temperaturen hele ti grader.

– Dette er ekstremt varmt, sier forsker Svein Sundby ved Havforskningsinstituttet til Teknisk Ukeblad.

På toppen av varm fase

Samtlige av Havforskningsinstituttets målestasjoner viser en betydelig høyere temperatur i sjøen enn normalt i høst og vinter. Det samme viser NTNUs jevnlige målinger i Trondheimsfjorden.

– Hele kysten er mye varmere enn normalt. Det har vært mange varme år på rad, fortsetter Sundby.

Forskerne roper imidlertid ikke varsku om menneskeskapte klimaendringer.

Svinger

– Det ser ut til at vi nå befinner oss på toppen av en varm fase. De naturlige svingningene er veldig store, og jeg er skeptisk til slutningen om at årsakene nødvendigvis er menneskeskapt, sier professor Egil Sakshaug ved NTNU.

Han er havforsker og ekspert på marine økosystemer, og tror at vindforholdene kan ha sørget for effektiv transport fra tropisk atlanter til norske havsystemer.

Dette bidrar i så fall til oppvarming av våre nordlige farvann.

Veksler med 10-års mellomrom

Det finnes ingen enighet om hvilken historisk periode som skal brukes som referansekategori i klimaspørsmålet. Tall 100 år tilbake viser at vi veksler mellom kalde og varme perioder med noen tiårs mellomrom.

De eldste tilgjengelige målingene i vårt nærområde er utført av det russiske havforskningsinstituttet (Pinro) i Barentshavet. Fra slutten av 1800-tallet fram til 1920 var en kald periode, med temperaturer gjennomgående under normalen.

Fra 1920 til 1960 var en lang varmeperiode hvor sjøtemperaturen i hovedtrekk lå over normalen. Deretter ble trenden kalde år fram mot slutten av 1980-tallet, mens vi nå er ved slutten av en varm periode.

Det er først i år at temperaturen er høyere enn de varmeste årene på slutten av 1930-tallet, opplyser forskningsleder Harald Loeng ved Havforskningsinstituttet.

Kaldperiode i vente

Nå venter forskerne at vi snart begynner på neste kalde periode, som ventes å vare i 40 år. Det er først et stykke ut i denne kalde perioden vi kan vite sikrere om det er menneskelige årsaker til den høyere vanntemperaturen.

– Vi forventer at temperaturen skal begynne å gå ned i Barentshavet nå. Dersom temperaturen fortsetter å holde seg over normalen, vil vi tolke det som et signal om at klimaendringen er menneskeskapt, sier Loeng.

Han sitter på flyplassen i Tromsø og venter på flyet til Murmansk når Teknisk Ukeblad snakker med ham. Samarbeidet med russerne om forskningen på Barentshavet skal utvikles videre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.