Econ har gått gjennom ulike estimater av klimaendringer, og har funnet at kraftbalansen i Norden vil styrkes med 20 TWh i året som følge av høyere temperatur og økt tilsig i vannmagasinene.
–Vi har brukt Econ Pöyry's kraftmarkedsmodell BID til å estimere effekten av klimaendringer på de nordiske kraftprisene. Tallene viser at årsforbruket i Norden reduseres med mellom 11 og 12 TWh på grunn av høyere temperaturer, sier Berit Tennbakk, direktør i Econ Pöyry.
Forbruksreduksjonen er størst om vinteren.
- Samtidig øker tilsiget i Sverige og Norge med mellom 8 og 9 TWh. Vi får også den største økningen i tilsig om vinteren. Dette betyr at kraftbalansen styrkes med rundt 20 TWh i et normalår, sier Tennbakk.
Lavere strømpriser
Analyseselskapet har også regnet på hva en slik endring betyr for kraftprisene.
– Vi får nesten 10 prosent lavere priser enn med den eksisterende normalen.
Dette betyr først og fremst at det er mindre behov for investeringer i ny produksjonskapasitet fremover enn man tidligere har antatt.
Prisstrukturen endres også. Siden de største endringene i både forbruk og etterspørsel skjer om vinteren, betyr det en flatere prisstruktur over året.
- På sett og vis kan man si at endringene reduserer verdien av magasinene, forteller Tennbakk.
Hun understreker at de har tatt utgangspunkt i hva en slik endring betyr dersom endringene realiseres allerede i 2015, og at de antagelig tar litt hardt i siden tallene egentlig refererer til gjennomsnitt i perioden 2011 til 2040.
– Vi trenger ikke mer kraft
– Dette understreker bare det jeg har sagt tidligere. Norge trenger ikke mer kraft. Vi har mer enn nok vannkraft til å dekke eget forbruk. Hysteriet om kraftmangel skyldtes kraftbransjens ønske om å eksportere dyrt til Europa, sier Odd Handegård, tidligere direktør ved Norges Fiskerihøgskole og Universitetet i Tromsø.
Han har gjennom en rekke avisinnlegg gått til angrep på kraftbransjen og miljøorganisasjoner som kjemper for en storstilt utbygging av fornybar energi i Norge.
– Ikke fordi det nødvendigvis er galt med annen fornybar energi, men fordi utbyggingen forutsetter flerdobling av prisen på vannkraft, understreker han.