Anmeldelsen kommer etter en gjennomgang av bruken av CrashCube og lignende dataverktøy i Statens vegvesen. Disse verktøyene brukes til å hente ut data fra kjøretøy. Den pågående gjennomgangen ble satt i gang etter en henvendelse fra Riksadvokaten om at feil i rapporter fra Vegvesenet til politiet kan ha fått konsekvenser for straffesaker.
- Våre foreløpige funn gir oss grunn til å tro at en Vegvesen-ansatt kan ha gitt uriktige opplysninger til politiet., sier direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.
Den ansatte er suspendert fra sin stilling i Statens vegvesen. Det melder etaten på sine nettsider.
Ekstern granskning
For å sikre en grundig og objektiv gjennomgang, engasjerte Statens vegvesen tidligere i år revisjon- og rådgivningsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PwC) for å foreta en full granskning av hvilke dataverktøy som har vært brukt og kvaliteten på rapportene levert til politiet.
- Nå avventer vi konklusjonen fra denne granskningen og politiets etterforskning. Hvis feil i våre rapporter har påvirket utfallet av straffesaker er det selvfølgelig svært beklagelig, sier Dreyer.
Statens vegvesen besluttet full stans i bruken av CrashCube og lignende verktøy så fort det ble klart det kunne være feil i rapporter knyttet til bruken av dem. Bruken av CrashCube stoppet i mai 2019, mens øvrige verktøy ble stoppet i januar i år. Statens vegvesen mottok brev fra Riksadvokaten den 20. desember 2019.
Konklusjon og rapport fra PwCs granskning er forventet ferdig før sommeren.