PROSJEKTER

Vegvesenet holder tilbake penger til det tsjekkiske selskapet Metrostav etter lønnskluss

Holder tilbake pengene fram til Metrostav kan dokumentere at hver av de berørte ansatte har mottatt riktig lønn for sitt arbeid på Vegvesenets prosjekter.

Illustrasjonsfoto fra anleggsdrift på E134 Damåsen-Saggrenda.
Illustrasjonsfoto fra anleggsdrift på E134 Damåsen-Saggrenda. Foto: Kjell Wold, Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
22. mars 2019 - 12:24

Statens vegvesen har nå varslet tilbakehold av 3,4 millioner kroner ovenfor det tsjekkiske selskapet Metrostav NUF etter lønnskluss, melder etaten på sine nettsider Vegnett.

– Vi har avdekket svindel hvor bulgarske arbeidere mottok bare om lag halvparten av lønnen de har krav på. Dette er brudd på de kravene som Vegvesenet har overfor sine leverandører om lønns- og arbeidsvilkår, sier Jon Molnes, som leder krimseksjonen i Statens vegvesen.

To prosjekter

Vegvesenet holder tilbake 3,4 millioner kroner frem til Metrostav kan dokumentere at hver av de berørte ansatte har mottatt riktig lønn for sitt arbeid på Vegvesenets prosjekter. Det tilsvarer to ganger det som er entreprenørens besparelse.

– Vi har avdekket brudd på kontrakt i to prosjekter som Metrostav har med oss. Selskapet har i et arbeidsfellesskap med norske Bertelsen & Garpestad AS kontrakt for fylkesveg 714 Stokhaugen–Sundan i Trøndelag. I tillegg gjør de arbeider på E134 Trollerudmoen–Saggrenda i Buskerud i et arbeidsfellesskap med Hag Anlegg og Bertelsen & Garpestad, opplyser Molnes.

Det er ikke avdekket brudd på tredje Vegvesen-prosjekt – i Hordaland – som Metrostav er engasjert i.

Tatt deler av lønnen

I saken fremstår det som at en betrodd ansatt i Metrostav, som har rekruttert arbeiderne og sørget for arbeidsavtaler, kontoer og andre praktiske forhold, har tatt betydelige deler av lønnen via ulike mellomkonti.

Dokumentasjon som er fremlagt fra selskapet har vist at arbeiderne tilsynelatende mottar riktig lønn.

– Entreprenører som har arbeidskraft fra lavkostland har et særskilt ansvar med å sikre at de ansatte faktisk får den lønnen de skal ha. Det er allment kjent at arbeidere fra lavkostland er mer utsatt for ulike «payback»-løsninger enn andre, sier Molnes.

– Vi ser at formelle dokumenter, som arbeidskontrakter og avtaler om lønn, er forelagt arbeiderne på språk de ikke forstår. Det gir rom for å utnytte arbeidstagerne.

Styrket krim-innsatsen

Statens vegvesen har styrket sin innsats mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet ved blant annet å opprette en egen krimseksjon.

Seksjonen har spesialisert kompetanse innenfor etterretning, analyse og utredningsarbeid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.