Vegvesenet svartelister entreprenør etter brudd på lønns- og arbeidsvilkår

Statens vegvesen godkjenner ikke firmaet KHV AS som underleverandør inntil brudd på lønns- og arbeidsvilkår er brakt i orden. Dette gjelder for alle kontakter i Statens vegvesen på landsbasis, med virkning fra i dag.

Avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet setter foten overfor firmaet KHV AS.
Avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet setter foten overfor firmaet KHV AS. Foto: Bjørn Olav Amundsen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
13. apr. 2018 - 14:11

Underbetaling av ansatte og vesentlige brudd på regler for helse, miljø og sikkerhet, er årsak til reaksjonen.

– Hvis vi ikke setter foten ned for brudd på tariffavtaler og bestemmelser i kontraktene, så får vi en nedadgående spiral i bransjen, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet en pressemelding.

Firmaer som kan vinne mange anbud ved å underbetale ansatte, vil trekke hele bransjen med seg nedover, legger hun til.

Første gang dette skjer

Hensynet til rettferdig konkurranse tilsier at konsekvensene skal være tydelige og følbare.

 Entreprenører som har kontrakter med Statens vegvesen benytter KHV AS som underleverandør på trafikkdirigering og arbeidsvarsling. Vedtaket kan få konsekvenser for oppdrag knyttet til de nylig tildelte asfaltkontraktene i hele landet. Det er første gang Vegvesenet går til et slikt skritt.

 Uanmeldte kontroller

Krimseksjonen i Statens vegvesen har sammen med Statens vegvesen Region vest gjennomført uanmeldte kontroller på tre av Vegvesenets anlegg i november i fjor. Krimseksjonens kontroller viste at KHV kuttet kostnader ved manglende betaling av overtid, manglende dekning av reisetid, reiseutgifter og diett. I disse tre kontrollene ble det alene avdekket ubetalt overtid på 330.000 kr. 

 Vegvesenets vedtak har ingen bestemt tidsramme, men gjelder inntil det kan dokumenteres at ansatte har fått etterbetalt og andre kritikkforhold er rettet opp.

– Streng linje

Statens vegvesen kommer til å føre en streng linje i saker der vi kan påvise brudd på regelverk og kontrakter innenfor vårt område. I 2016 etablerte Statens vegvesen en sentral krimseksjon som bistår prosjektene med å avdekke lov- og regelbrudd, heter vdet i meldingen fra vegvesenet.

– Ikke grunnlag

Advokat Jan Henrik Høines, fra advokatfirmaet Eurojuris Haugesund, uttaler seg på vegne av KHV AS. Han skriver i en epost at firmaet tar beslutningene fra Statens vegvesen svært alvorlig. 

– Firmaet vil komme med en redegjørelse i form av en pressemelding i løpet av dagen. Det er klart at ledelsen i KHV ikke deler synet som ligger til grunn fra Statens Vegvesen i saken. KHV mener at det ikke er grunnlag for at de utestenges fra framtidige kontrakter hos Statens Vegvesen, opplyses det i eposten. 

KHV AS står oppført med 138 ansatte. Selskapet omsatte for 80 millioner kroner, og hadde et driftsresultat på 9.6 millioner kroner i 2016. 

Ifølge Haugesunds Avis (krever innlogging) ser firmaet for seg at over 100 ansatte må sies opp på grunn av Vegdirektoratets beslutning. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.