Onsdag morgen la Veidekke, en av Skandinavias største entreprenører, frem sine resultater for tredje kvartal 2023.
Veidekke fikk et resultat før skatt på 601 millioner kroner i tredje kvartal 2023, mot et resultat før skatt på 545 millioner kroner i samme periode året før.
– Veidekke har opprettholdt stabil lønnsomhet på tross av stadig mer krevende markedsforhold og økte både omsetning og resultat i tredje kvartal, sier konsernsjef Jimmy Bengtsson i meldingen.
Todelt situasjon
– Det er en todelt situasjon. Omsetningsmessig har vi nesten aldri gjort det bedre. Samtidig er usikkerhetsbildet betydelig. Det er et krevende marked med lite nytt på gang, sier selskapets finansdirektør Jørgen Wiese Porsmyr til TU
Samtidig er bildet sammensatt, og det er ulike konjunkturer i selskapets forrretningsområder.
Selskapet nedbemanner med 60 personer i Sverige grunnet svakt salg mot nybolig-markedet. Det er ikke planer om det samme i Norge
– Paradoksalt nok har vi hatt en økning i boligsegmentet i Norge, så der er vi komfortabel med den organisasjonen vi har, sier Bengtsson til TU.
Flombeskyttelse og havvind
Veidekke har tidligere uttalt at selskapet håper på oppdrag knyttet til å beskytte byer og tettsteder mot flom.
– Har dette materialisert seg i kjølvannet av sommerens ekstremvær «Hans»?
– Vi tror nok «Hans» har vært en oppvåkning. Men vi må nok vente på at kommuner og andre offentlige organer setter av penger til dette i budsjettene sine, sier Bengtsson.
Selskapet ser også for seg økt satsing på to andre områder, nemlig energieffektivisering av bygg og vindkraft.
– Ikke minst ser vi for oss at vi kan bidra med betongelementer innen havvind, sier Bengtsson.
– Stor variasjon i geografiene
Omsetningen var 10,4 milliarder kroner i tredje kvartal, mot 9,5 milliarder kroner i samme kvartal året før. Det var Bygg Norge, Bygg Sverige og Infrastruktur Sverige som sto for økningen.
Den samlede resultatmarginen var 5,8 prosent, mot 5,7 prosent i tredje kvartal 2022.
– Det er stor variasjon i markedet mellom de ulike geografiene og segmentene vi opererer i. Markedsnedgangen har lenge vært tydelig i det svenske boligsegmentet, og i fjerde kvartal gjennomfører vi derfor en større organisasjonstilpasning, som omfatter nedbemanning av 60 ansatte i Sverige, sier Bengtsson.
Færre ordrer
Ordreinngangen i kvartalet var 4,9 milliarder kroner, mot 7,6 milliarder kroner i tredje kvartal 2022.
– Økte renter og fortsatt høye materialkostnader gjør at kundene er mer avventende og at det tar lengre tid å få i gang prosjekter. Vi har god forutsigbarhet over aktivitetene for de neste 12 månedene, men forventer at markedsforholdene vil påvirke omsetningen mot slutten av 2024, sier Bengtsson.
Veidekke hadde en høy ordrereserve ved utgangen av tredje kvartal 2023, men er forberedt på at markedet fremover vil være krevende.
– Likevel ligger det muligheter også i et svakere marked, og de er vi beredt på å utnytte, sier Bengtsson.
Ved utgangen av tredje kvartal utgjorde ordrereserven 40,7 milliarder kroner, mot 43,6 milliarder kroner ett år tidligere.
– På tross av utfordringene i markedet opprettholder Veidekke en høy ordrereserve med prosjekter av god kvalitet. Størstedelen av ordreinngangen i kvartalet kommer fra de private segmentene og kan tilskrives gode og langsiktige kundeforhold i enheter med god lønnsomhet, sier Bengtsson.
Omsatte 3,8 millioner aksjer
Veidekke, som er notert på Oslo Børs, fikk et resultat per aksje på 3,3 kroner.
Det ble omsatt i alt 3,8 millioner Veidekke-aksjer i tredje kvartal 2023. Utenlandsandelen var 23,8 prosent.
Aksjekursen varierte mellom 97,6 og 116,0 kroner per aksje. Ved utgangen av kvartalet var aksjekursen 97,6 kroner per aksje.
Om lag halvparten av de 8000 medarbeiderne eier aksjer i selskapet, og totalt har de ansatte en eierpost på 12 prosent.
Obos er største eier i selskapet med eierskap til 19,5 prosent av aksjene. Deretter er det Folketrygdfondet med en eierandel på 10,5 prosent, og If Skadeförsäkring er nummer tre med 3,7 prosent av aksjene.
Norske bedrifter rammes av krisen i tysk bilindustri