Enova har gitt 14,2 millioner kroner i støtte til selskapet Bio Energy for at det skal levere varme fra forstøvede trepellets til Veidekkes asfaltfabrikker i Moss og Stange.
Det gjør at de årlige klimagassutslippene fra asfaltproduksjonen i disse fabrikkene ifølge Enova går ned med over 8.600 tonn CO2, en reduksjon på hele 90 prosent.
Vurderer flere fabrikker
Asfalt blir laget ved å blande steinmateriale med oljeproduktet bitumen.
I en stor trommel må steinen varmes opp for å drive ut fukt. Dette krever temperaturer på opp mot 180 grader, og da trengs det mye energi.
Til nå har Veidekke brukt flytende petroleumsgass (LPG) til denne oppvarmingen, men nå skal gassen altså byttes ut med pellets i to av Veidekkes største asfaltfabrikker.
– Veidekke støtter togradersmålet, og vi er i ferd med å få klarhet i hva det faktisk vil si for vår industri. Det er asfaltfabrikkene vi har størst utslipp fra, og vi vurderer tilsvarende omlegginger flere steder, sier teknisk direktør Eivind Olav Andersen i Veidekke Industri til Teknisk Ukeblad.
120.000 tonn CO2
Veidekke har om lag 40 prosent av asfaltmarkedet i Norge, og har ca. 30 asfaltfabrikker rundt om i landet.
Ifølge Enova kunne Veidekke redusert CO2-utslippene med 48.000 tonn per år om de tok teknologien i bruk på alle sine anlegg.
Hvis all asfaltproduksjonen i Norge ble like klimavennlig som den blir i Moss og på Stange, hadde det ifølge Enova redusert de årlige CO2-utslippene med ca. 120.000 tonn. Det tilsvarer utslippet fra rundt 100.000 nye personbiler.
Først i Norge
Daglig leder Odd Egil Reinås i Bio Energy forteller Teknisk Ukeblad at dette blir de første fabrikkene i Norge som tar i bruk forstøvede trepellets, men at bioenergi til asfaltproduksjon er mer utbredt i Sverige.
– Det vil overraske oss om ikke resten av asfaltbransjen følger etter, sier Reinås.
Støtten Bio Energy og andre mottar fra Enova, skal være akkurat nok til at prosjektene blir lønnsomme og kan realiseres.
Markedsdirektør Audhild Kvam i Enova håper flere asfaltentreprenører vil gå over til trepellets.
– Dette er et veldig godt prosjekt, vi får et godt energiresultat per krone brukt på dette prosjektet, sier hun til Teknisk Ukeblad.
Veidekkes to asfaltfabrikker vil stå klare med ny, klimavennlig produksjon når asfaltsesongen starter neste år.
- Norske byer er snart tomme for tilslag til asfalt og betong: Knust fjell kan bli løsningen