Veihistorie: Riksantikvaren freder bensinstasjon i Bergen

Riksantikvaren har besluttet å frede en 93 år gammel bensinstasjon i Lars Hillesgate 27 i Bergen.

Den gamle bensinstasjonen vil stå som en liten perle i området på Nedre Nygård i Bergen.
Den gamle bensinstasjonen vil stå som en liten perle i området på Nedre Nygård i Bergen. Foto: Vestland fylkeskommune
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
16. apr. 2021 - 09:59

Hensikten med fredingen er å bevare MIL Veteranstasjon som et arkitektonisk og kulturhistorisk viktig eksemplar på en bensinstasjon fra mellomkrigstiden. Fasaden på stasjonen er fredet, som vinduer, dører og overflater. Inne i stasjonen skal rominndeling, bygningsdeler og fast inventar også bevares. I tillegg er kjøreområdet på stasjonen og tilkomstveien til bensinstasjonen også vernet.

Stor frivillig innsats

Stian Davies forteller at entusiaster og frivillige i flere år har lagt ned et omfattende arbeid for å ta vare på og sette i stand bensinstasjonen. 

– Jeg vil rette en spesiell stor takk til de frivillige som har vært pådrivere for å ta vare på og sikre denne spennende delen av historien vår. Uten den store frivillige innsatsen ville vi ikke vært der vi er i dag. Vi har en godt bevart bensinstasjon fra mellomkrigstiden, plassert ved innfartsveien til bykjernen i Bergen, som med denne fredningen vil stå som en liten perle i området på Nedre Nygård, sier Stian Davies i en melding fra Vestland fylkeskommune.  

Daværende Hordaland fylkeskommune startet arbeidet med fredning av bensinstasjonen i 2016 og laget en kulturminnedokumentasjon om den. Fylkeskommunen innstilte så overfor Riksantikvaren å frede bensinstasjonen. 

Originale pumper og inventar

Bensinstasjonen ble bygd i 1928 av Norsk Tankanlegg AS, et datterselskap til Norsk Brændselolje AS som i 1920-åra bygde rundt 500 bensinstasjoner over heile landet <i>Foto:  Vestland fylkeskommune</i>
Bensinstasjonen ble bygd i 1928 av Norsk Tankanlegg AS, et datterselskap til Norsk Brændselolje AS som i 1920-åra bygde rundt 500 bensinstasjoner over heile landet Foto:  Vestland fylkeskommune

Stasjonen er ført tilbake til den opprinnelige utformingen fra 1920-talet. To originale pumper, tilsvarende de som stod der på 1920-talet, ble satt opp under restaureringsarbeidene. Den ene  er koplet til bensintanken, slik at det faktisk er mulig å fylle bensin ved stasjonen.

Den ble bygd i 1928 av Norsk Tankanlegg AS, et datterselskap til Norsk Brændselolje AS som i 1920-åra bygde rundt 500 bensinstasjoner over heile landet. Stasjonen vart driven sammenhengende under skiftende merkenavn. Først MIL, etter krigen BP, så Norol, og til slutt, Statoil.

Innfartsvei til bykjernen

Stasjonen ble tegnet av arkitekt Sverre Losnedahl i et nyklassisistisk formspråk. Bensinstasjonen er gitt ei arkitektonisk stram og symmetrisk utforming med et nyklassisistisk stilpreg, både i helheten og detaljene.

Både utforming av stasjonen, og plasseringen langs en innfartsvei til bykjernen i Bergen, er tidstypisk for 1920-talet. Ekspedisjonslokalet har også fast og løst inventar fra perioden, tilsvarende det som var eller kan ha vært der opprinnelig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.