Bergvarme, eller grunnvarme som det også kalles, innebærer at du installerer en varmepumpe som henter opp varme fra berggrunnen via en eller flere energibrønner.
– Flere og flere vil se på dette som et alternativ, mener sier Bård Baardsen daglig leder i Novap - en interesseorganisasjon som jobber for varmepumpebransjen.
Dette bekrefter også Enova:
– Grunnvarmepumpemarkedet i Norge er på vei oppover, og vi ser at det tildeles støtte til stadig flere energisentraler basert på varmepumpe med grunnvarme til større bygg og næringsbygg, sier Trude Tokle seniorrådgiver i Enova.
Les også: – Misfornøyde med fjernvarme
Varme og kjøling
Novap mener at bergvarme spesielt er en gunstig løsning for næringsbygg som trenger både oppvarming og kjøling:
– Moderne bygg har gjerne et stort kjølebehov. Da er det klart en fordel å bruke bergvarme i stedet for fjernvarme, hvis ikke fjernvarmeselskapet tilbyr kjølig, sier Baardsen.
Han viser til at den nye postterminalen og sykehuset A-hus på Lørenskog har valgt energibrønner i stedet for å knytte seg til fjernvarmenettet i området.
– Er det mange fjernvarmeselskap som tilbyr kjøling?
– Nei, Fortum har det på alle sine systemer og de har også varmepumper på alle sine systemer. Hafslund tilbyr det i Bjørvika. Det må de for å være konkurransedyktig.
Populært
Bergvarmepumper er det nest mest populære tiltaket i Enovas tilskuddsordning mot husholdningene med 3811 godkjente tilskudd siden starten i 2006. Kun luft/vann varmepumpe er mer populært.
– Om lag halvparten av boligene som bygges i dag har vannbåren varme. Av disse har om lag 25 prosent en varmepumpeløsning, sier Baardsen.
Han viser til en evalueringen av tilskuddsordningen foretatt av Rambøll i 2010.
– Bergvarme har den høyeste graden av tilfredshet i evalueringen av tilskuddsordningen. 94,6 prosent sier de er godt fornøyd eller svært godt fornøyd.
Les også: Grunnvarme – lokal energi med stort potensial
Konkurrent
Baardsen som anslår at det i dag finnes om lag 30 000 eneboliger med bergvarme i Norge i dag.
– I Sverige er det over 300 000. I forhold til Sverige er fjernvarme underutbygd i Norge i dag, sier Baardsen.
– I Sverige har misnøye med fjernvarmeselskapene ført til at kunder velger bort fjernvarme til fordel for bergvarme. Tror du det kan skje i Norge også?
– Det avhenger at hvor fleksible og kundevennlig fjernvarmeselskapene er, hvis de kjører hardt på tilknytningsplikten blir det nok mange som ønsker å prøve en annen løsning. Det åpnes det også for fritak av tilknytningsplikt i det nye lovverket.
Kan være gunstig
– Er ikke dette en kostbar løsning?
– De løpende kostnadene er mye lavere, men engangsinvesteringene er mye høyere. Ofte kan man komme gunstig ut. Fjernvarme skal aldri være dyrere enn strøm eller olje, men de siste årene har disse energikildene vært høyt priset. Det gjør at selskapene kan ta en relativt høy pris, sier Baardsen.
Han viser til at Enova beregnet på oppdrag fra FBI at Jens Stoltenberg kunne redusere sine årlige energikostnader fra 33.000 kroner til 10.000 hvis han erstattet sin oljefyr med en bergvarmepumpe.
Vil kartlegge potensialet
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) holder nå på å kartlegge potensialet for bruk av bergvarme i Norge.
– Vi vil se på hva som er mulig å ta ut. Vi vil også kartlegge potensialet for bruk av overflatevann, sier sjefingeniør i NVE Knut Hofstad. Han understreker at NVE kartlegger områder som ligger så nær overflaten at det er mulig å benytte varmepumpeløsninger.