KRAFT

Venstre krever enøk-fradrag fra 1. januar

For å unngå kollaps i varmepumpemarkedet.

Nå blir det opp til Stortinget å avgjøre om det skal innføres skattefradrag for energieffektiviseringstiltak allerede fra årsskiftet.
Nå blir det opp til Stortinget å avgjøre om det skal innføres skattefradrag for energieffektiviseringstiltak allerede fra årsskiftet. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
7. nov. 2013 - 16:36

Som Teknisk Ukeblad skrev i går, kommer ikke regjeringen til å legge fram ordningen med skattefradrag for energieffektivisering i budsjettet som legges fram i morgen. Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) kunne heller ikke si når ordningen kan komme på plass, og om den kan komme fra årsskiftet.

Det førte til at daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Bård Baardsen, ble svært skuffet og advarte mot investeringsstopp og risiko for halvering av omsetningen i bransjen.

Les også: – Varmepumpenæringen kan få halvert omsetningen

Viktig for Venstre

Nå er det imidlertid nye politiske tider. Med en mindretallsregjering blir ikke Stortinget lenger nødvendigvis noe sandpåstrøingsorgan i budsjettspørsmål.

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen, som også er leder av Stortingets energi- og miljøkomite, sier nå at han mener regelverket for enøk-skattefradrag bør vedtas allerede i budsjettet som skal vedtas i desember, slik at det kan gjelde fra 1. januar 2014. Det har også Venstre tatt høyde for i sitt alternative budsjett, som de la fram i dag.

Elvestuen mener nemlig at regjeringen og departementene kan fortsette arbeidet med regelverket, i dialog med Stortinget, slik at det likevel kan vedtas i budsjettet i desember.

– Å få ordningen innført fra 1. januar 2014 vil være viktig for oss. For vi forstår godt hvilken betydning dette har for aktørene som selger enøk-løsninger, sier Elvestuen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Tord Lien vil ha dyrere strøm

Enova i bakhånd

Dersom det likevel viser seg å være for vanskelig, fordi for mange detaljer må avklares, mener han Enova kan brukes for å hindre kollaps i markedet.

– Da bør Enova få så gode rammer, allerede fra årsskiftet, at de kan gi støtte som er like god som det skattefradraget kommer til å bli. Det vil gi de riktige signalene til markedet, sier han.

Foreslår garanti

Energipolitisk talsmann Geir Pollestad i Senterpartiet er svært urolig for hva situasjonen kan bety for lysten til å investere i enøk og for konsekvensene av dette for bransjen.

– For å bøte på en manglende innføring fra 1. januar 2014 bør regjeringen utstede en garanti om at de som gjør slike investeringer nå, kan omfattes av ordningen mot å ta vare på kvitteringene. De rødgrønne gjorde et tilsvarende grep [i 2006] og da bør også en regjering som skryter av sin gjennomføringskraft raskt få dette på plass. Ordningen kan vedtas som en del av revidert budsjett til våren, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Men er ikke tiden for knapp?

– Hovedrammene bør kunne bli avklart raskt slik at det kan gis en garanti med virkning fra 1. januar. Dette vil kunne hindre bråstans i omsetningen, sier han.

Første nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité, Terje Lien-Aasland (Ap), er også bekymret.

– Det er galskap å signalisere et nytt støtteregime, for så å ikke innføre det. Vi mener det er lite smart med skattefradrag, men det er enda mindre smart å signalisere det uten å komme med det. Da kollapser markedet, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Les også: – Norge er et batteri uten tilkobling til Europas fornybarmotor

Etterlyser handlekraft

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne er enig i at det er svært viktig at skattefradragene kommer allerede fra årsskiftet.

– Hvis ikke stopper bransjen opp. Her må vi på det sterkeste oppfordre Høyre og Frp til vise den ubyråkratiske handlekraften som de reklamerer for. Dette er et spørsmål om å være i stand til å gjøre det opplagt riktige når det trengs.

Hansson mener Høyre og Frp sammen med sine støttepartier Venstre og KrF bør enkelt bør kunne ordne saken i budsjettet som skal vedtas.

– Hvis ikke det går, er det dårlige signaler for effektiviteten i firepartisamarbeidet. For dette er en type virkemiddel som ideologisk er midt i blinken for de fire partiene, sier han.

Daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening sier han er svært godt fornøyd med at Venstre i sitt alternative statsbudsjett tar med skattefradag for enøktiltak med 28 prosent og en grense på maks 50 000 kroner per husholdning.

– Det blir sikkert krevende forhandlinger i stortinget og vi håper virkelig at Venstre for gjennomslag på dette punktet, sier han.

Les også: – At strøm ikke skal brukes til oppvarming, er religion for ingeniørene

Ingen løfter

Statssekretær Lars Andreas Lunde svarer slik på spørsmål om regjeringen vil ta sikte på å bruke tiden fram til budsjettet skal vedtas i Stortinget til å få på plass et regelverk, slik Venstre ønsker.

«Vi vil ha en ordning med høyt presisjonsnivå og må være helt sikre på at det er effektfulle enøk-tiltak som premieres. Kravet til presisjon betyr for eksempel at tre uker i regjering blir for knapt. De utredningene som bør foretas i en slik sammenheng, går ut over rammene for hva som praktisk og tidsmessig kan gjennomføres i forbindelse med en tilleggsproposisjon i statsbudsjettet. Den parlamentariske situasjonen tilsier at vi kommer til å samarbeide tett med stortingsgruppene til de fire samarbeidspartiene (V, KrF, H, Frp)», skriver han i en epost til Teknisk Ukeblad.

Ingen garanti-garanti

Han understreker at regjeringen er klar over problemstillingene rundt ordningen.

«Regjeringen arbeider kontinuerlig med problemstillingene rundt Enøk-skattefradraget. Dette er en prosess som krever god koordinering mellom flere departementer».

– Er det aktuelt å gi en garanti om at de som gjennomfører enøk-investeringer, som senere viser seg å være omfattet av ordningen, i ettertid kan få skattefradrag mot å vise fram kvitteringene?

«På generell basis vil jeg si at alle muligheter ligger på bordet», svarer Lunde.

Les også:

Nytt vindu kan generere strøm

20 km nye tunneler og 50 meter høy dam gir 175 GWh i Brokke  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.