– Utvinning av olje og gass i Lofoten kommer aldri til å skje, sier Grande til Dagbladet.
Hun viser til at målet om å begrense temperaturøkning til 1,5 grader gjør at alle norske planer for utvinning av olje og gass må revideres.
– Det å åpne nye felt i Lofoten og Vesterålen for å utvinne olje og gass ville vært å lure industrien med på en satsing som aldri vil vare. Det ville gitt svært kortvarige arbeidsplasser, sier Grande.
– Like stor interesse
Administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass mener oljebransjens interesse for å utvinne olje i Barentshavet, Lofoten og Vesterålen er like stor som før klimaavtalen ble inngått, og at sjansene for at det vil bli oljeboring heller ikke er endret.
Schjøtt-Pedersen peker på at Europa vil være avhengig av norsk gass for å nå klimamålene og unngå bruk av europeisk kull. Han sier løsningen ligger i å gjøre norsk olje og gass renere.
Avviser stans
Etter at Parisavtalen vedtatt lørdag kom det krav både fra miljøbevegelsen og flere politiske partier krevde at 23. konsesjonsrunde i Norge blir skrinlagt, og at letingen etter mer olje på norsk sokkel stanser. Det blir avvist at landets tre største partier.
– Vi kommer til å fortsette med olje og gass, men vi skal også ha flere jobber i andre sektorer fremover, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB søndag.
Hvis norsk petroleumsaktivitet blir stengt ned, blir den erstattet av produksjon i andre land med høyere utslipp, fremholdt Frps klimapolitiske talsmann Oskar Grimstad.
– Frps anbefaling er derfor full fart for norsk olje og gass framover for å nå målene i Parisavtalen, sier han.
Ap-leder Jonas Gahr Støre til sa NTB at olje- og gassektoren må regne med færre og dyrere kvoter, konkurranse fra fornybar energi og forventninger om kutt i utslippene. Samtidig la han til at 23. konsesjonsrunde er i gang og skal gjennomføres.
23. konsesjonsrunde gjelder leteblokker i Norskehavet og Barentshavet sør og sørøst.