Etter en periode med et tyngre arbeidsmarked er det igjen stor etterspørsel etter sivilingeniører og andre med høy teknisk-vitenskapelig utdannelse.
En liten titt på volumet av gule sider i Teknisk Ukeblad bekrefter det direktør i Teknas samfunnspolitiske seksjon Trygve Dahl forteller om utviklingen. Tekna undersøker hvert år hvordan det går med de nyutdannede og hvor lang tid det tar før de får jobb.
— Nå er etterspørselen høy nok til at den absorberer så å si alle de nyutdannede. Over femti prosent av disse har skaffet seg jobb før de er ferdige med studiet og det er en betydelig økning fra de siste to, tre årene, sier han.
De søker på jobber, bruker sine egne nettverk eller blir rekruttert direkte på universitetene. Spesielt på NTNU foregår det aktiv rekruttering. Mange bedrifter fra ulike bransjer møter opp og presenterer seg for studentene og da vanker det gjerne både pizza og øl.
- Etter hvert som arbeidsmarkedet for denne gruppen hetes opp, kommer enda flere til å få jobb før de er ferdige på studiet, sier Dahl. Det er forresten ikke noe å si på arbeidsinnsatsen til dagens studenter. Undersøkelsen tyder på at langt flere har deltidsjobb understudiet. Hele 51 prosent oppgir at de har slike jobber og det er en økning fra 39 prosent to år tidligere.
Selv om det er mye lettere å få jobb, viser Teknas undersøkelse at det også er en viss langtidsledighet blant medlemmene, og den er størst blant de eldste arbeidstakerne. Men det er håp for disse også. Bedriften har brukt opp de fleste reservene som overtid, og ordresituasjonen er svært god. Det betyr at de er nødt til å skaffe seg flere folk og alt tyder på at denne situasjonen kommer til å fortsette en god stund ennå.
Flinke flytter raskt
Teknas undersøkelser peker også på en større mobilitet blant ingeniørene.
— Hvis en bedrift får problemer, ser det ut til at de flinke ingeniørene flytter raskere på seg enn tidligere. De får gjerne jobb i konkurrerende bedrifter og bidrar til vekst i disse. Spesielt ingeniører med IT-kompetanse er raske til å flytte på seg hvis de ser mørke skyer i horisonten.
Bedre lønn
Det er bra å være sivilingeniør for tiden. Etter hvert som arbeidsmarkedet strammes til, vil lønningene gå opp. Dahl tror denne gruppen kommer til å få et bra lønnshopp i år.
De som flytter på seg går nesen alltid opp i lønn og mange arbeidsgivere vil heller betale litt mer enn å risikere at folk flytter på seg.
Lav arbeidsløshet
Tekna konstaterer at arbeidsløsheten blant medlemmene er synkende. Den har ligget på litt over en prosent, men i det siste er den sunket til 0,9 og det er klare tegn på at den fortsetter å synke.
Aetats tall er på 1,4 prosent, men de definerer gruppen noe bredere. Bl. a. arkitekter er med i denne statistikken og her er situasjonen en helt annen.