Sammen med prosjektpartnerne Shell, BP og Forskningsrådet har AGR Drilling Services gjennomført en suksessfull test av teknologien Deepwater Riserless Mud Recovery på 1500 meter dypt vann i Malaysia.
Ingen utslipp
Systemet fører boreslam og borekaks fra havbunnen til riggen mens man borer topphullet – før man installerer stigerøret.
Vanligvis fører topphullsboring til utslipp av borevæsker og borekaks, men denne løsningen suger opp boreslammet og pumper det opp til boreriggen.
Det at all borevæske pumpes tilbake til boreinnretning, betyr at boring av topphull kan gjennomføres uten utslipp til sjø. Dette vil ha stor betydning for boring i områder hvor utslipp til sjø ikke er tillatt.
Og det gir stor fleksibilitet i forhold til bruk av borevæsker.
– Teknologien gjør det mulig å bore topphullsseksjoner billigere, raskere, sikrere og med mindre miljøpåvirkning, sier Tom Hasler, direktør i AGRs boreavdeling.
Norsk suksess
Shell-toppen Lance Cook, med tittelen «Manager for Global Wells Technology», er begeistret over teknologien som er utviklet i Bergen.
– Dette er nok en norsk suksesshistorie. Dypvannsboring uten stigerør fører til billigere og mer miljøvennlige boreoperasjoner.
Han er strålende fornøyd med testresultatene fra Malaysia.
– Alt gikk prikkfritt. Det er eksepsjonelt, noe AGR fortjener all honnør for. Testene viste at teknologien egner seg på dypt vann selv med krevende boreslam eller formasjoner som «gumbo», sier Cook. Han tror det bare er et spørsmål om tid før de lykkes med å benytte teknologien på over 3000 meters dyp
Mindre rigger
– En god ting følger ofte en annen, og dette er bare en tidlig fase i reisen. Etter hvert kan denne teknologien forhåpentligvis føre til at man ikke trenger stigerør på borerigger. Da vil man klare seg med mindre rigger, noe som gir store kostnadsbesparelser, sier Cook.
Han benytter anledningen til å komme med et lite spark til riggeierne.
– Det brukes milliarder av dollar på å utvikle stadig større rigger, men veldig lite til å utvikle smartere rigger.