Akershus fylkeskommune viser veien for andre offentlige virksomheter.
Kommuner, fylkeskommuner og andre offentlige virksomheter kan ikke være spesialister på alt fra drift av nettverk til å være eksperter på applikasjoner.
En tradisjonell IT-avdeling har som regel ikke ressurser til det, og dermed kan servicen til eksempelvis fylkeskommunens brukere bli rammet.
- Ettersom staten legger opp til at brukerne skal ha tilgang til døgnåpne kontor via internett har vi laget et helt nytt ASP-konsept for dette, sier Håvard Larsen, som er direktør for offentlige løsninger i ErgoGroup.
Rydder opp i vilniss
– Jeg tror at dersom du skal hjelpe offentlig sektor så handler det ikke bare om å tilby bedre løsninger for IT-avdelingen, men vel så mye om å kunne gjøre applikasjonene bedre, sikrere og med mer oppetid for brukerne. I den siste offentlig outsourcingskontrakten vi har inngått innen offentlig sektor, har vi sammen med Akershus fylkeskommune sørget for at brukerne kan aksessere alle tjenester og applikasjoner over nettet, sier Larsen.
Offentlige etater og virksomheter er blitt mer opptatt av driftsløsninger de siste årene, og dette har ført til at det er et villnis av forskjellige kombinasjonsløsninger som går på lokal drift, sentral drift (ASP - Application Service Provider), samarbeidsmodeller (regional/statlig), samt såkalt multisourching der nisjeleverandører har ansvaret for enkelt applikasjoner.
Dyrt med intern drifting
Du skal ikke ha mye fantasi til å skjønne at alt dette kan være vanskelig for politikere, byråkrater, offentlige ledere og IT-folk å ta stilling til. Hva skal de velge? Og hva skal skje med deres egne IT-folk?
– De blir neppe arbeidsløse selv om nettverks- og applikasjonsdriften er satt ut til spesialister som oss. Det er dessuten et viktig poeng at de fort kan bli dyrt å skulle ha interne eksperter som skal drive med både daglig PC-support, nettverks- og applikasjonsdrift, sier Larsen.
Sparer millioner
Dette er ting som også økonomisjef Knut Thiblin i Akershus fylkeskommune er opptatt av. De har inngått en avtale om at ErgoGroup overtar nettverks- og applikasjonsdriften til fylkeskommunen som tidligere var satt ut til EDB AS.
– Avtalen med ErgoGroup er dessuten mer omfangsrik og ikke minst billigere enn den vi hadde med EDB AS. Vi vil spare rundt fem – seks millioner over en femårs periode. Det gleder meg som økonomisjef. I tillegg ser jeg at våre mange brukere får bedre tjenester og lettere tilgang til disse, noe som er viktig med tanke på servicen som vi skal yte.